Dit eist Eva Jinek van AvroTros na rapport over Matthijs: ‘No-brainer’

Eva Jinek eist één ding van haar nieuwe werkgever AvroTros na het rapport over het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk en andere omroepcollega’s. “Het was voor mij een no-brainer.”

Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk © William Rutten, Tom Tenseldam

Het onderzoek naar het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk en andere omroepcollega’s heeft flink wat losgemaakt. Ook Eva Jinek heeft het rapport gelezen en is er behoorlijk van geschrokken, vertelt de veelbesproken presentatrice in gesprek met het AD. “Vooral van de massaliteit. Het is vreselijk. Er zit nu een smet op de wereld waarin ik werk.”

No-brainer

Eva begint na de zomer met een nieuwe dagelijkse talkshow in de vooravond van NPO 1, onder de vlag van AvroTros. Zijn er dingen die ze na het lezen van het rapport anders doet? “Het rapport pleit voor langere contracten. Dat was voor mij een no-brainer. Dus is AvroTros met meerjarige contracten bezig”, vertelt ze.

Het was een eis van Eva. “Ik las in het rapport over korte contracten… Dat ze dan maar moesten gaan reizen, of zelfs geld terugbetalen. Je moet goed met je mensen omgaan. Het begint bij normaal gedrag op de werkvloer, maar mensen moeten bestaanszekerheid hebben in alle facetten.”

‘Zit er bovenop!’

Als het misgaat dan zal Eva zich er nooit achter verschuilen dat ze van niets wist. Ze speelt hier een serieuze rol in, geeft ze aan. “Jazeker, dit moet. Ik voel me verantwoordelijk. Ik kan niet zeggen: ik wist niet dat de contracten niet in orde waren. Ik zit er bovenop.”

Eva’s terugkeer naar de NPO is vooral veelbesproken vanwege het forse salarisverschil met RTL. “Ik begrijp dat mensen dat denken. Als je die bedragen tegen elkaar afzet, dan is dat een groot verschil. Het wás ook een waanzinnig bedrag dat ik verdiende. We hebben een huis kunnen kopen.”

Peperduur huis

Dat peperdure huis heeft Eva overgehouden aan haar vier jaar bij RTL. Ergert ze zich eraan als haar gevraagd wordt naar of ze een salarisconstructie heeft opgetuigd? “Ik zou er ook naar vragen. Dus ik begrijp dat wel, maar die is er niet. Ik ben in dienst bij AvroTros. Nogmaals, dat is een riant salaris en zij zijn de enige die mij betalen.”

Ze staat ook niet op de loonlijst bij producent MediaLane, benadrukt ze. Aandelen dan? “Ook niet. Ik ben geen producent, geen mede-eigenaar, niets.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen