Sophie Hilbrand extréém onder vuur na Khalid-gehuil: ‘Gaat te ver’

Sophie Hilbrand ligt extreem onder vuur omdat ze bij haar tv-terugkeer zo ontzettend zat te grienen om ‘lieverd’ Khalid Kasem. “Ze verklaart hem gewoon heilig. Dit is héél onprofessioneel.”

Hanneke Groenteman en Sophie Hilbrand © NPO

Khalid Kasem is van de buis gehaald vanwege zijn louche gedragingen in zijn tijd als advocaat, maar er ligt nog iets veel explosievers over hem op de plank. Zó explosief dat het AD dit van de rechter niet mag publiceren – naar verluidt gaat het over zijn connectie met crimineel Ridouan Taghi. Hoe dan ook: Khalid & Sophie is niet meer, het is nu Sophie & Jeroen.

Khalid, de schat

Bij haar tv-terugkeer was Sophie gisterenavond héél erg emotioneel. Ze heeft de tranen in haar ogen als ze over hem praat. “Wij kunnen eigenlijk vooral hopen op een goede afloop. (…) Ja, we hopen gewoon natuurlijk dat hij hier weer te zien zal zijn en in de tussentijd zijn we natuurlijk dolgelukkig dat Jeroen Pauw.”

Sophie en sidekick Hanneke Groenteman beginnen Khalid vervolgens te bejubelen. Hij is ‘een schat’, ‘een lieverd’, en: ‘We missen hem gewoon.’ Hanneke: “Hoge bomen vangen veel wind, denk ik altijd maar, en hij heeft nu heel veel wind gevangen en mijn hart is echt een beetje gebroken van medeleven. (…) Het is echt een lieverd.”

Een hoge boom

Mediajournalist Jef Willemsen vindt het belachelijk. “Dus eigenlijk heeft Khalid per definitie niets verkeerd gedaan, is het een lieverd, een hoge boom die veel wind vangt en is de ware boosdoener de berichtgeving in de media? Helder. Schaamteloos, maar helder”, schrijft hij op X.

Collega-journalist Irma Kok merkt op dat Hanneke ‘koekoek’ is, waarna Jef aanvult: “Laten we zeggen dat haar visie… gekleurd is. Maar ze is de laatste die dat zou ontkennen. Ze vindt hem sympathiek om wat hij gedaan heeft voor Nouri. Dat kan. Maar of je dat in deze situatie moet meewegen?”

Heilig verklaard

Journalist Ton F. van Dijk, tevens voormalig zenderbaas van NPO 1, vindt het krankzinnig. “Wordt Khalid hier nu heilig verklaard? Wat onprofessioneel, wacht het onderzoek af, voor hetzelfde geld zit hij er tot aan z’n oren in en wordt dit fragment de komende tien jaar eindeloos herhaald.”

Mediajournalist Mark Koster vindt dat Sophie faalt. “Vintage BNNVARA. Sonja Barend giebelde ooit mee met Stanley Hillis. Sophie Hilbrand is een wuivende zeeanemoon, die je alles kunt wijsmaken. Ze had geen idee waar Hanneke Groeteman over sprak toen ze het over 30 april had. Klassiek verhaal, maar Hilbrand kende het niet.”

‘Gaat veel te ver’

Mediacriticus Victor Vlam stelt dat Hanneke zichzelf ‘voor schut’ heeft gezet. “Ik denk dat de redactie iemand als sidekick wilde bij wie Sophie zich op haar gemak voelt. Maar het pakte verkeerd uit. Ze versterkte elkaar in hun emoties en gingen veel te ver”, schrijft hij op X.

VVD-bekendheid Frans Weisglas: “Echt bizar, vooral die huilende Hanneke Groenteman.”

En AD-verslaggever Jeffrey Stevens: “Wat een traktatie! 🍿Sophie huilt bittere tranen en Hanneke Groenteman heeft het over ‘die lieve schat’. Alsof het hem allemaal is aangedaan.”

‘Heel opmerkelijk’

Zelfs Humberto Tan laat in zijn talkshow een kritische noot horen. “Er is veel kritiek op gekomen. Van: overdreven, hij is niet dood. Ik vond het zo opmerkelijk dat ze het niet aan ons vertelde, maar alleen aan Hanneke.”

Journalist Bart Schut spreekt op X van een ’tafel vol ruggengraatloze ja-knikkers’. “Ze kijken alsof Kasem een vermoorde mensenrechtenactivist is, in plaats van een corrupt maffiamaatje. Alles wat er mis is aan de NPO in een fragment. Doe Jeroen en Fidan, dan is er misschien nog iets aan te redden.”

‘Jeroen heeft spijt’

Ook de mannen van Vandaag Inside duiken erbovenop. Johan Derksen: “Hysterisch. Twee dames, een oudere vrouw en een jongere vrouw, doen net of de wereld vergaat. Het is melodramatisch geneuzel. Als Khalid schuldig bevonden wordt, dan ben ik benieuwd wat ze dan gaat zeggen. Misschien dat ze zich ter plaatse ophangt dan.”

Tafelgast Job Knoester: “Het is echt heel erg, ja. Ik denk dat Jeroen Pauw heel veel spijt heeft dat hij ja heeft gezegd als je dit ziet. Die moet morgen op! Nee, die gaat niet huilen, nee. Je hoort ze niet zeggen: laten we hopen dat het niet waar is. Ze zegt: ‘Laten we hopen dat het goed afloopt.’ Ze heeft hier heel lang naartoe geleefd en dan doe je dit!”

Fragment

Het bewuste fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Khalid Kasem is een schatje en een lieverdje, vindt Sophie Hilbrand. Onprofessioneel?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen