Arie Boomsma en Renze Klamer in pittige tv-ruzie: ‘Heksenjacht!’

Arie Boomsma en Renze Klamer hebben een pittige tv-ruzie achter de rug. De dumbbelldominee is helemaal over de zeik als de talkshowhost hem kritisch bevraagt. “Heksenjacht!”

Arie Boomsma en Renze Klamer © RTL

BN’ers die opeens met allerlei voedingsadviezen komen? Het leidt vaak terecht tot kritiek. En nu is Arie Boomsma aan de beurt. Hij heeft een nieuw boekje geschreven waarin hij ons allemaal uitlegt welke supplementen we moeten slikken. Maar artsen en wetenschappers stellen dat ‘98 procent van de mensen helemaal geen extra vitamines nodig heeft’.

Puur business

Waarom supplementen dan toch de hele tijd worden aangeprezen door types als Arie? “Supplementen zijn puur business”, zegt Bart van den Bemt, hoogleraar goed geneesmiddelengebruik, in Het Parool.

Ah, daar zit wat in. Arie heeft een eigen supplementenlijn en is ‘ambassadeur‘ (reclamepaal) van Vitakruid, waar je een kort online testje kunt invullen om een compleet supplementenadvies te krijgen. Teun van de Keuken eerder: “Na een paar minuten bleek ik ‘buitengewoon veel extra magnesiumbehoefte’ te hebben. Mijn totaalpakket kost 91,64 euro.”

Arie pissig

Arie zat gisterenavond in de talkshow van Renze Klamer, die zelf geen supplementen gebruikt en flink kritisch is op de fitnessgoeroe. Volgens Renze zegt Arie dingen die tegenover statements van wetenschappers staat. “Nee, maar daar zit je fout”, sneert Arie dan. Volgens hem gaan wetenschappers uit van ideale omstandigheden en niet de realiteit.

Onzin, werpt Renze tegen. “De mensen bij het RIVM gaan toch niet uit van een soort ideële werkelijkheid? Het zijn ook mensen van de Wageningen Universiteit. Die zeggen allemaal: ’98 procent…’ (…) Magnesium is helemaal geen tekort aan, lees ik. Ik citeer alleen maar wat ik lees, hè?”

‘Noem eens wat!’

Als Arie aan Renze vraagt om concreet wat namen te noemen van wetenschappers, gebeurt er iets wat hij niet verwacht: daar is Renze op voorbereid – er ligt flink wat papierwerk naast hem. Als hij vervolgens allerlei kenners aanhaalt, is Arie pissig: “Maar Renze, luister nou eens goed, voordat we het hele gesprek hierover hebben in plaats van over het boek…”

Renze: “Vind ik ook, maar jij zei: ‘Noem iemand die het zegt’, dus dan pak ik het erbij.”

Supplementen-sjamaan Arie briest dan wat over ‘retoriek’, maar volgens Renze – en op de achtergrond bemoeit ook Gijs Rademaker zich ermee – is er duidelijk ‘wetenschappelijke consensus’ over dit onderwerp.

‘Is dat zo?!’

Als Arie met alternatieve feiten van een andere wetenschapper op de proppen komt, vraagt hij: “Is die dan minder gespecialiseerd dan deze mensen?”

Renze: “Ja, ik kan dat niet goed beoordelen.”

Arie pissig: “Waarom hebben we het er dan over? Er is geen consensus. Daar gaat het juist over.”

Renze: “Nou, is dat zo? Is er geen wetenschappelijke consensus hierover over de toegevoegde waarde van supplementen?”

Heksenjacht

Volgens medegast Maxim Hartman kun je je beter eerst laten testen op eventuele tekorten, voordat je adviezen van Arie aanneemt. Arie: “Dat zou ik doen, maar deze heksenjacht…”

Maxim: “O, dat vind je echt een heksenjacht?”

Arie: “Ik vind het een heksenjacht, ja.”

De waarde van supplementen is volgens hem evident. “Elke keer dat er toch weer mensen gevonden worden die daartegen ageren, omdat ze het belangrijk vinden dat mensen hun gezondheid niet te serieus gaan nemen…”

Renze vindt dat Arie te ver gaat: “Ja, maar nu… Het Voedingscentrum is niet: ‘een paar mensen gevonden die ertegen ageren’, toch?”

‘Heel zonde’

Arie baalt dat hij überhaupt naar Renze is gekomen – die wil gewoon dat zijn boekje wordt bejubeld en geen kritisch gesprek. “Vind je dit niet zonde van ons gesprek?”

Renze: “Je gaat er zelf diep op in!”

Arie: “Ik ben ook fel, omdat ik denk: wij gaan dan nu een artikel erbij halen waarin drie mensen zijn opgevoerd. Waarom zijn er niet ook nog andere mensen opgevoerd? Waarom heb je niet de artikelen van [noemt hele rits namen]?”

Dan haalt Renze de aap uit de mouw: “Je bent zelf uithangbord van een supplementenorganisatie, toch?”

Arie: “Ik vind het zonde. Ik had ook in bed kunnen liggen nu.”

Ah, de argumenten zijn op. Voor dat tekort heeft Arie kennelijk geen supplementen in de aanbieding…

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Arie Boomsma krijgt kritiek op het geven van supplement-adviezen. Logisch?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen