Slimste Mens lijkt over hoogtepunt heen: ‘Kandidaten vol dedain!’

Er is iets opvallends aan de hand met De Slimste Mens: de kijkcijfers zijn niet meer zo hoog als voorheen. Ze stellen elke dag weer teleur. “De kandidaten zitten vol met dedain.”

De Slimste Mens © NPO

Tv-zenders programmeren al jaren behoorlijk defensief als De Slimste Mens op de buis is, want je weet gewoon dat er weinig van de taart overblijft als Maarten van Rossem en Philip Freriks op zender zijn. Maar daar lijkt nu voorzichtig wat verandering in te komen, want het nieuwe seizoen stelt volgens kijkcijferaurotiteit Tina Nijkamp behoorlijk teleur.

Kandidaten vol dedain

Tina zat gisterenavond zelf voor de buis en liet direct weten wat ze ervan vindt. “Lagere kijkcijfers dit seizoen voor De Slimste Mens. Het komt denk ik ook door de kandidaten dit seizoen. Saai. Weinig humor zit erin. En niet veel kennis. Eric van der Burg werd zojuist door niemand herkend. 😬 Niet heel algemeen ontwikkeld”, zegt ze op haar analysekanaal.

Ze vervolgt: “Het probleem lijkt ook dat er teveel kandidaten in zitten dit seizoen die vol trots tegen hun vrienden zouden kunnen zeggen: ‘Tv? Kijk ik nooit.’ Dat voelt De Slimste-kijker door de tv heen. Alsof ze ergens bepaald dedain voor de quiz hebben, maar meedoen voor hun bekendheid en carrière. Nou hopelijk snel weer wat minder saaie kandidaten.”

Magie lijkt weg

Dat is niet het enige probleem, aldus Tina. “Het afscheid van Philip en Maarten is te vroeg aangekondigd. Zelfde geldt qua gevoel bij collega’s die als ze zeggen dat ze stoppen met hun werk, of vrienden bijvoorbeeld die gaan verhuizen naar ver weg, je dan al afscheid neemt voordat ze vertrokken zijn.”

Ze vervolgt: “De magie van Maarten en Philip lijkt ietsje weg. Ze komen, wellicht ook omdat je weet dat ze stoppen en te snel op het vorige seizoen zit, een beetje moe over.”

Veel te snel

Want dat is volgens Tina ook een groot probleem: de startdatum van dit seizoen. “Het seizoen werd niet eerder zo snel geprogrammeerd na het einde van het seizoen ervoor. Er zat nu slechts 3 maanden en 7 dagen tussen. Te snel.”

Hoeveel mensen keken er gisterenavond naar De Slimste Mens? Ruim 1,6 miljoen. “Maar liefst een HALF MILJOEN lager dan exact een jaar geleden. Bijna elke dag ook minder kijkers dan Het Journaal, ook gisteren weer. Ook weer minder hoog in 25-54 jaar dan Winter Vol Liefde (20,5 vs 23,8 procent). Er zijn dus veel kijkers die zijn afgehaakt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat De Slimste Mens in een tijdelijke dip zit of over het hoogtepunt heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen