Ondanks topscores: rechts Italië cancelt dragshow Carlo Boszhard

De pruiken en stiletto’s mogen weer terug de kast in: Italië zet resoluut een streep door de lokale versie van Carlo Boszhards dragshow Make Up Your Mind. “Er waait nu een rechtse wind.”

Carlo Boszhard © RTL

Rechts versus regenboog? De dragshow Make Up Your Mind van onze eigen Carlo Boszhard gaat in Italië van de buis en dat is buitengewoon merkwaardig, omdat het daar een groot kijkcijfersucces was. De presentator is dan ook uitermate teleurgesteld en dat steekt hij niet onder stoelen of banken in zijn nieuwste column voor Televizier.

Opgehakt in blokjes

Carlo heeft met Make Up Your Mind iets neergezet om trots op te zijn. Niet alleen in Nederland boekt hij succes met de tv-show, maar ook in het buitenland. Zo was er in de zomer onder meer een seizoen te zien op de Italiaanse publieke tv-zender RAI2. “Nadat de serie was opgenomen, kwam er een rechts kabinet”, vertelt de presentator.

De directeur van RAI2 die het programma had besteld, werd ontslagen. “En donkere wolken hingen boven de Italiaanse Make Up Your Mind. Er werd gefluisterd dat het nooit zou worden uitgezonden. Daarna kwam ons ter ore dat het programma in kleine blokjes zou worden uitgezonden, verspreid over de late avond.”

Zomerse concessie

Wát?! Carlo’s tv-kindje opgehakt in mootjes? “Uiteindelijk was het programma toch te duur om te laten liggen en waren diverse mensen in de media in opstand gekomen. De concessie: het werd hartje zomer uitgezonden. De reacties vooraf waren niet goed en het kon niet anders dan mislukken. Maar het tegendeel gebeurde.”

Make Up Your Mind was een grote hit in de doelgroep, weet de presentator. “Het was een van de succesvolste programma’s van RAI2 van 2023. Tel daarbij de ongelofelijke positieve sociale mediarespons op. De Italiaanse media roemden het programma als dé culthit van de zomer. Maar ondanks dat komt er geen tweede serie.”

Rechtse wind

De reden is de rechtse wind die er in Italië is gaan waaien, aldus Carlo. Met premier Giorgia Meloni hebben ze een flinke ruk naar rechts gemaakt. “De zender gaat inhoudelijk een andere koers varen, reageert de RAI2. Die keuze – aangestuurd door de politiek – zal niet op een programma vallen dat scoort en een boodschap van vrijheid van expressie verkondigt.”

Carlo, die eindelijk eens een nieuwswaardige column schrijft, vindt het afschuwelijk. Zijn partner Herald Adolfs en hij krijgen een flinke trap in het gezicht van de Italiaanse laars. Al dat overblijft van hun kleurrijke programma is politieke confetti. “We voelen ons bij de neus genomen.”

Verkiezingen

Een regenboogverduistering in Italië, maar Carlo blijft positief gestemd. “Hopelijk wordt dit na de volgende verkiezingen rechtgezet. Voor de vele enthousiaste kijkers, de dragcommunity en het geweldige team in Italië, en mijn Herald. Daar hebben ze recht op!”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat onze politici zich ook wel eens mogen laten zien in Make Up Your Mind?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen