Matthijs van Nieuwkerk reageert: ‘Wat ik ga verdienen bij RTL 4?’

Matthijs van Nieuwkerk gaat er flink in salaris op vooruit nu hij overstapt van de NPO naar RTL, en dat kan hij na een jaar bankzitten goed gebruiken. De grote vraag is: wat gaat hij verdienen?

Peter van der Vorst, Matthijs van Nieuwkerk en Sven Sauvé © RTL/Tom Cornelissen

Het is niet moeilijk om het salarisplafond bij de NPO – zo’n twee ton – te overtreffen als je als RTL-baas onderhandelt met Matthijs van Nieuwkerk. Eva Jinek verdiende de afgelopen vier jaar naar verluidt 1,2 miljoen euro per jaar bij RTL, en nu heeft Matthijs dus getekend voor vier jaar. Zal hij ook boven de één miljoen euro gaan opstrijken bij de commerciëlen?

Nieuwe horizon

Matthijs heeft in elk geval een aantal partijen tegen elkaar kunnen uitspelen, want er was volgens hem veel interesse. “Ik werd verwend in belangstelling. Ik kan niet anders stellen. Gisteren of eergisteren ging het over de vrijdag van de week van Eva Jinek. Dat klopt. Dat is me ook gevraagd”, onthult hij in gesprek met RTL Boulevard.

Hij heeft uiteindelijk toch voor RTL gekozen, officieel niet voor het geld, maar voor de nieuwe uitdaging. “Wat ik wilde uiteindelijk is programma’s maken waar ik zelf nieuwsgierig naar ben. Ik wilde ook een spiksplinternieuwe horizon na het jaar wat achter me ligt. Ja, nieuw. Fris.”

Vijf jaar geleden

Eigenlijk zou Matthijs begin 2020 al overstappen naar RTL, toen om mee te draaien in de late-night-carrousel; er was zelfs al een persfoto met Eva Jinek en Beau van Erven Dorens gemaakt. “Ik heb met Peter van der Vorst ik denk vijf jaar geleden… Toen stonden we al bijna op de dansvloer. Het scheelde niks.”

Hij vervolgt: “Ik had toen al een heel grote nieuwsgierigheid naar de commerciële televisie, of naar een andere horizon, andere kansen. Zo kan het gaan. Dat ging uiteindelijk niet door. We waren toen heel dicht bij elkaar en dat was toen ook niet voor niks.”

Hoog salaris?

Nu heeft Matthijs dus daadwerkelijk getekend. Wat gaat hij verdienen? “Zolang ik bij de televisie werk, en dat was dus bij de publieke omroep, gaat het over geld om een of andere reden. Dat is een achtergrondmuziek waar ik al heel lang aan gewend ben.”

Hij vervolgt: “Bij de publieke omroep begreep ik daar iets van, want het is publiek geld en men wil weten waar het naartoe gaat, oké, prima. Dat hoef ik nu niet meer te vertellen volgens mij. Dat is mij althans verteld, dat ik het niet hoef te vertellen, dus vertel ik het niet.”

Reclame

Krijgt hij bij RTL evenveel vrijheid als bij de NPO? “Goede televisie, als het me weer lukt, is goede televisie en ik heb niet het gevoel dat bij alles wat ik beslis naar Peter van der Vorst hoef te lopen of hij het goed vindt. Ik mag wel met een bepaalde vrijheid aan de slag en die vrijheid hebben we besproken. Peter van der Vorst weet ook wie ik ben. Ik voel vrijheid hier, zeker.”

Baalt hij van de reclameblokken straks? “Daar moet ik op oefenen. ‘Straks na de reclame zijn we terug.’ Zinnetje van niks, toch? Dat gaat wel.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen