Arie Boomsma botst op televisie met Midas Dekkers: ‘Simpele man’

Arie Boomsma is een man die niet graag een weerwoord krijgt. Hij had het gisterenavond dan ook niet getroffen met zijn medegast in Boerderij Van Dorst: Midas Dekkers. “Een ijsbad? Slecht!”

Arie Boomsma en Midas Dekkers © NPO

Het is voor veel mensen precies wat Arie Boomsma zo irritant maakt: doen alsof hij alle wijsheid in pacht heeft, en dan met name op het gebied van gezondheid. Arie slaapt met plakband op zijn mond, Arie zwemt door de slootjes van Abcoude, Arie gaat in een ijsbad zitten, Arie dit, Arie dat. En de rest is volgens hem allemaal gek.

Grote stappen

Arie is ook nog eens heel erg begaan met de wereld, zegt hij. De dumbbelldominee maakt zich daar ‘vreselijke zorgen’ over, maar wat doet hij er zelf dan aan? “Kleine stapjes. Recyclen, kleine dingetjes, kleine stappen.”

Absolute onzin, werpt Midas Dekkers gisterenavond tegen als zijn medegast in Boerderij Van Dorst. “Als je een groot probleem hebt, zou ik geen kleine stapjes zetten. Als je een groot probleem heb, zou ik grote stappen zetten.”

Wat die grote stappen dan zijn? Stoppen met voorplanten. Iets waar Arie niet zo goed in is zeg maar.

‘Schaam je!’

Arie heeft maar liefst drie kinderen en dat is dus het probleem, aldus Midas. “Als we nou zo ver komen dat we als er een kindje wordt geboren, er niet met felicitaties en gebakjes heen gaan, maar dat de mensen enigszins beschaamd hun gordijnen dichtdoen van: hier is niks gebeurd hoor! Dan zouden we al een hele stap verder zijn.”

Er zijn volgens hem veel te veel mensen op de aardbol. “Ik lees nu in de krant dat er te weinig huizen zijn. Er zijn niet te weinig huizen. Er zijn te veel mensen. Het enige wat ik de jonge generatie aan kan raden is: niet nóg een generatie erbij maken.”

IJsbadjes

Door naar het volgende twistpunt: Arie die in ijsbadjes gaat zitten. Is gezond, zegt Arie. “Ja, heerlijk. Kou zorgt ervoor dat je wat bruinvet aanmaakt. Dat helpt je met je metabolisme en met je temperatuurhuishouding.”

Ook al onzin, meent Midas. “Het menselijk lichaam is er niet op gebouwd om in een ijsbad te zitten. De mens is ontstaan in de tropen. We zijn in Afrika ontstaan, dus de gedachte dat we de kou op zouden moeten zoeken… Daar zijn we niet op gemaakt.”

Arie, de man die denkt dat elk probleem oplosbaar is met een dumbbell, daarop: “Dat verhaal moet je eens aan Scandinaviërs gaan vertellen.”

Midas: “Nou, het is niet voor niks heel dunbevolkt daar.”

30 procent

Dan begint Midas zich ook nog eens te verzetten tegen Arie’s fitnesshobby. “De meeste mensen denken dat die spieren almaar groter en sterker en dikker worden. Maar de waarheid is dat hoe je ook traint, je spier wordt nooit meer dan een derde dikker dan dat hij was. Oftewel: je begint als een sukkel die gaat trainen en je eindigt als een getrainde sukkel.”

Arie geprikkeld: “Ja, leuk. Als grap.”

Midas: “De mens is niet gebouwd om aan allerlei rare apparaten te hangen.”

Simpele Arie

Als Raven van Dorst aan het eind vraagt of Midas wat kan leren van Arie, dan zegt hij: “Poeh. Ehhh… Nou, het lijkt me wel leuk om zo optimistisch te zijn. Het is een beetje simpel… Ja, simpele mensen zijn vaak heel vrolijk.”

Arie lacht van buiten, maar loopt rood aan van binnen. “Ik kan mezelf daar uiteraard niet in vinden. (…) Weet je wat ik me wel afvraag? Als je dus wat cynischer naar de wereld kijkt of mopperend, wat is dan de reden om er elke dag toch weer tegenaan te gaan?”

Het antwoord? Dat maakt niet uit. Dit was gewoon een sneer, maar dan met een vraagteken erachter.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Arie Boomsma zit elke dag in een ijsbad. Gezond?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen