‘Linda de Mol maakt ernstige fout, gaat Wendy van Dijk achterna’

Linda de Mol maakt carrièretechnisch een ernstige fout door terug te grijpen op zo’n oud succes als Gooische Vrouwen, vindt mediacriticus Victor Vlam. “Ze gaat Wendy van Dijk achterna.”

Linda de Mol en Wendy van Dijk © SBS

Het is overduidelijk dat Linda de Mol een beetje wanhopig is geraakt. Haar overstap naar SBS 6 wás al geen succes, maar door al dat gedoe rondom haar liefje Jeroen Rietbergen is de wind nog wat harder gaan waaien. De tegenwind welteverstaan. En wat is dan de makkelijkste uitweg? Teruggrijpen op een heel oud succes uit haar gloriedagen.

Rebootrisico

Linda blaast Gooische Vrouwen nieuw leven in en dat is volgens mediacriticus Victor Vlam een groot risico. “Het punt is dat een reboot, zoals dat heet in tv-termen, heel vaak helemaal niet zo succesvol is”, zegt hij in zijn podcast De Communicadoo’s, wijzend op de reboots van Kees & Co en Zeg ‘ns Aaa. “Die zijn eigenlijk allebei niet echt geslaagd.”

Waar komt dat door? “De kunst bij een reboot is om aan de ene kant te pakken wat de serie vroeger populair maakte en het aan de andere kant wel naar deze tijd toe te vertalen. Dus sommige dingen moet je behouden, andere dingen moet je vernieuwen. Maar dat is een hele lastige, delicate balans en voor je het weet, heb je te veel veranderd.”

Verschrikkelijk

Victor noemt als voorbeeld de mislukte serie ‘Baantjer: het begin’. “Nou, dat leverde een kijkcijferhorror op. Dat was echt verschrikkelijk. Het was ook geen leuke serie, omdat het eigenlijk gewoon totaal niet meer herkenbaar was wat
Baantjer ooit groot maakte. Het was niet leuk om naar te kijken.”

Hij vervolgt: “Aan de andere kant hebben juist Kees & Co en Zeg ‘ns Aaa veel te weinig veranderd, waardoor het echt heel erg oubollig aanvoelde. Dus het is echt wel een hele moeilijke balans om te vinden.”

Carrièrefout

De jubelstemming over de comeback van Gooische Vrouwen kan alleen maar teleurstelling opleveren, denkt Victor. “Mijn gok is dat het aan het begin heel succesvol gaat zijn, omdat iedereen nieuwsgierig is naar de nieuwe serie, maar grote kans dat het niet voldoet aan de verwachtingen en herinneringen die we daaraan hebben.”

Het is bovendien een zwakke keuze van Linda, vindt hij. “Ik denk dat het carrièretechnisch gezien een fout is van Linda, want ik denk dat teren op succes uit het verleden echt een gevaar is. Dat geeft wat mij betreft nog steeds aan dat zij in de laatste fase zit van haar carrière. Ik denk dat je altijd moet blijven vernieuwen.”

Wendy achterna

Als dat ophoudt ben je volgens Victor de klos. “Dat zie je dus bij Linda gebeuren: ze gaat terug naar Gooische Vrouwen, ze zit ook nog in Miljoenenjacht, er komt niks nieuws bij. Dat is een gevaar, want ja, Miljoenenjacht lijkt echt wel op zijn retour te zijn en op een gegeven moment als Gooische Vrouw flopt, dan is maar de vraag wat ervoor in de plaats komt.”

Dan zit Linda ineens zonder hits. “Net zoals een beetje Wendy van Dijk ook in die situatie zit. Dus wat dat betreft, ik ben in alle opzichten niet verschrikkelijk positief hierover. Dit kan gewoon een flop worden.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Linda de Mol grijpt wanhopig terug op een oud succes. Wordt het net zo leuk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen