Is Familiediner-ster Bert van Leeuwen een jokkebrok? ‘Hij liegt!’

Bert van Leeuwen liegt en is niet eerlijk als hij zegt dat zijn lage kijkcijfers hem niet raken, zegt de leugendetector van Victor Vlam. “Nee, ik geloof hem niet, nee. Nee, tuurlijk niet.”

Bert van Leeuwen © EO, Disney

Het succes van Het Familiediner is eigenlijk de enige reden dat we Bert van Leeuwen nog steeds op televisie zien, want alle andere dingen die hij doet? De meeste mensen krijgen er niets van mee. Hij was recentelijk, of is nog steeds, op de buis met ‘Soep, Sores en Soelaas’: een maatschappelijk dingetje voor de middagtelevisie wat iedereen is ontgaan.

‘Geloven wij Bert?’

Die arme Bert heeft er zóveel tijd aan besteed en dan is het zuur als je zo wordt weggestopt in de middaguren. Hij vindt het jammer, máár: “Ik moet wel zeggen dat ik in een fase van mijn carrière en leven zit waarin ik me daar niet heel druk meer om maak. Het is gewoon een super mooi programma om te maken en daar heb ik al genoeg lol aan.”

Victor Vlam, de beruchte mediakenner uit de podcast De Communicado’s, gelooft daar geen snárs van. “Het scoort echt belabberd met nog geen 100 duizend kijkers. De vraag is eigenlijk natuurlijk van: geloven wij Bert als hij zegt dat de kijkcijfers hem niet zo verschrikkelijk veel uitmaken?”

‘Natuurlijk niet!’

Co-host Lars Duursma voelt aan dat dit een retorische vraag betreft. “Ik gok dat jij hem niet gelooft.”

Victor beaamt dat. “Nee, ik geloof hem niet, nee. Nee, tuurlijk niet. Nee, dit hoor je zoveel televisiepresentatoren zeggen, van: ‘Ja, nee, we hadden heel veel lol om het programma te maken, maar de kijkcijfers, ja, nee, dat maakt allemaal niet zo vreselijk veel uit.’ En echt waar, het is áltijd onzin.”

‘Het is jouw taak!’

Bert liegt, aldus Victor. “Als televisiepresentator en als televisiemaker is het jouw taak om te geven om de kijkcijfers, helemaal bij de commerciëlen, maar ook bij de publieke omroep. Het doet er gewoon toe hoeveel mensen er naar kijken, want dat betekent dat het programma ofwel doorgaat ofwel niet doorgaat.”

Hij vervolgt: “En het betekent ook dat jij ofwel meer kansen krijgt bij jouw omroep of misschien wel minder kansen krijgt bij jouw omroep. Het is net zoals een politicus die moet geven om hoe die het doet bij de kiezer. Uiteindelijk moet een tv-maker ook malen om hoe die scoort bij de televisiekijker.”

Pinokkio

Bert is een Pinokkio, meent Victor. “Wat ik opmerkelijk vind is dat hij best veel woorden nodig heeft om te ontkennen dat hij het niet echt geeft om de kijkcijfers, want hij is echt een aantal zinnen bezig om uit te leggen dat het er allemaal niet toe doet. (…) Alleen op basis daarvan kan je ook concluderen dat waarschijnlijk het tegenovergestelde waar is.”

Lars: “Alles wat langer is dan nee is…”

Victor: “Ja, precies. Niet geloofwaardig. Totaal niet geloofwaardig. Het enige wat ik geloof hieraan is dat hij minder druk voelt om zich te bewijzen. (…) Maar dat betekent niet dat hij niet geeft om de kijkcijfers. Want nogmaals, het zou ook voor hem fantastisch zijn om bedolven te worden onder een recordaantal kijkers. Dat is gewoon het eerlijke antwoord.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gelooft u tv-sterren die beweren dat lage kijkcijfers hen niet raken?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen