Linda de Mol en Yvon Jaspers de klos? ‘Allebei hetzelfde probleem’

Linda de Mol en Yvon Jaspers zijn flink de klos. Ze kampen allebei met hetzelfde probleem en dat drukt flink op hun marktwaarde, aldus mediakenner Victor Vlam. “Zure appel.”

Yvon Jaspers en Linda de Mol © Yvon Jaspers, MAX

Des te langer het succes duurt, des te kleiner het relativeringsvermogen wordt: Linda de Mol en Yvon Jaspers zijn jarenlang opgehemeld door de mensen, maar bij het eerste zuchtje tegenwind zijn ze veranderd in ontzettende dramaqueens. Boos op alles en iedereen, willen geen interviews meer geven en ga zo maar door.

Oorlogsgebied

Onverstandig, vindt Victor Vlam. Hij wijst er in de podcast De Communicado’s op dat dit buitengewoon slecht is voor hun marktwaarde. “Een van de problemen die Boer Zoekt Vrouw heeft is dat Yvon Jaspers niet echt meer aanschuift in talkshows. Dat komt omdat er echt een vrij rampzalig optreden was van Yvon bij Pauw in 2019.”

Yvon had toen wat kritiek gekregen over belangenverstrengeling en kon daar niet mee omgaan. “Zij ging bij Pauw aan tafel zitten en ze had ontzéttend veel zelfmedelijden en geen enkele zelfrelativering. Ze voelde zich alleen, ze kon alleen maar huilen, zei ze letterlijk. En ze zei op een gegeven moment zelfs letterlijk van: ‘Alsof ik in een oorlogsgebied zat’.”

Niet meer op tv

Daar heeft Yvon veel kritiek op gehad. “Dat is natuurlijk al dat je denkt: je gaat een beetje ver Yvon, dit is erg overdreven, doe even normaal. Maar wat het heel pijnlijk maakte, was dat tegenover haar aan tafel de ouders van Anne Faber zaten, het vermoorde meisje. Dat werd door vriend en vijand, zelfs door Jeroen Pauw, bekritiseerd.”

Nu verstopt Yvon zich. “Het effect is geweest dat ze gewoon niet meer aanschuift in talkshows. Het is gewoon niet haar ding. Vroeger zat ze er echt heel vaak bij De Wereld Draait Door als tafeldame, maar dat doet ze eigenlijk niet meer. Ik hoorde ook in de AD Media Podcast dat ze net als Matthijs van Nieuwkerk vooral schriftelijke interviews wil geven.”

Onhandig

En dat is heel onhandig, aldus Victor. “Je moet mensen ook een beetje enthousiast maken. Nou, dat kan je bijvoorbeeld doen door in een talkshow te verschijnen en te praten over wat dit seizoen bijzonder maakt. Gewoon even wat enthousiasme opwekken inderdaad. Dat kan dus niet. En dat is ook iets wat Linda de Mol niet meer kan.”

Linda is ook heel gepikeerd. “Zij schuift ook niet meer aan in talkshows sinds dat hele gebeuren rondom The Voice. Want ja, daar gaat ze natuurlijk lastige vragen krijgen over Jeroen Rietbergen: is het nou aan of is het nou uit? Daar hebben we nog steeds nooit echt duidelijkheid over gekregen. Waarschijnlijk ook nog andere lastige vragen, heeft ze geen zin in.”

15 procent

Zo’n mediahouding kost enorm veel kijkers, weet Victor. “Er zit waarde aan het doen van promotie. Het feit dat Yvon en Linda dat niet meer kunnen doen geeft aan dat hun marktwaarde als presentator ook wel echt sterk is gedaald. Zou jij Linda nog op een nieuw programma zetten?”

Nee, antwoordt hij zelf. “Stel dat je een revolutionair format hebt bedacht waar je hele grote verwachtingen van hebt, dan wil je wel iemand hebben die dat presenteert die ook in een talkshow kan aanschuiven om dat te promoten. Dat geeft toch een grotere kans van slagen. Dat ga je dan niet doen.”

Neerwaartse spiraal

Linda en Yvon zullen daardoor minder goede formats krijgen in de toekomst, verwacht Victor. “Hun carrière zit op dit moment echt gewoon in een neerwaartse spiraal waar ze moeilijk uitkomen. En ik denk voor beide is op zich de remedie simpel. Een keer door die zure appel heen bijten en gewoon weer in praatprogramma’s verschijnen.”

Hij besluit: “Linda wil dat natuurlijk niet omdat ze dan lastige vragen krijgt en ze vindt dat een invasie waarschijnlijk van haar privacy. Maar toch doen. Ik zie gewoon niet hoe dit op een andere manier kan eindigen dan het einde van een carrière van deze twee mensen. Want Boer Zoekt Vrouw en Miljoenenjacht? Die zijn echt wel op hun retour.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen