‘Wie moet Marco Borsato straks schadeloos stellen? Het slachtoffer!’

Marco Borsato kan, in tegenstelling tot collega-BN’ers als Ali B en Thijs Römer, nog steeds rekenen op veel steun en sympathie van collega’s uit het vak. “Ik kan het me niet voorstellen.”

Guido den Aantrekker en Marco Borsato © SBS 6

Shownieuws heeft een bedenkelijke reputatie als het gaat om het beschermen van BN’ers die verdacht worden van grensoverschrijdend gedrag. Peter Gillis wordt op een absurde manier op het schild gehesen, maar ook Marco Borsato heeft een streepje voor bij de deskundigen van het programma. Met name in het begin gingen ze daarin te ver.

Borsato-bestie

Het is schandalig hoe Anouk Smulders aan het begin van de hele Borsato-affaire de ruimte kreeg om in Shownieuws zijn vermeende slachtoffer zwart te maken. Het programma laat in dit soort gevallen vaak onbenoemd dat een deskundige daar met een dubbele pet op zit: Anouk is een Borsato-bestie. Het is haar op extreem felle kritiek komen te staan.

Angela de Jong refereerde er gisteren nog aan in haar AD-column, waarin ze schrijft dat ze bewust Shownieuws heeft gekeken voor de berichtgeving over zijn vervolging: “Ik was benieuwd hoe de vriendenkliek van Marco Borsato (en andere gevallen BN’ers) die daar vermomd als ‘entertainmentdeskundigen’ achter de desk zit, zou reageren.”

Italiaans gedrag

Privé-baas Evert Santegoeds zorgde ervoor dat Angela niet teleurgesteld werd: hij bleef maar benoemen hoe sneu het allemaal is voor Marco’s familie. Trekt Shownieuws zich wat aan van haar kritiek? Nee. Story-baas Guido deed het in de uitzending van gisteren nog even dunnetjes over.

Guido blijft maar wijzen op Marco’s Italiaanse achtergrond. “Ik ken hem als iemand bij wie ik me dit echt totaal niet kan voorstellen. Dat zegt helemaal niks hoor, laat ik daar duidelijk over zijn, maar Marco is een ontzettend aimabele, lieve man die inderdaad op z’n Italiaans iedereen gelijk beetpakt.”

Hug en kus

Marco is gewoon een heel fysiek ingestelde man, aldus Guido. “Hij geeft me ook een hug, geeft je een kus en is heel lichamelijk. Dat wil niet te zeggen dat je overal natuurlijk maar je vinger in moet stoppen, om het maar even heel plat uit te drukken, maar ik vind het een lastig verhaal.”

Veel BN’ers denken er zo over. “Ook iemand als Wolter Kroes, die hem al vijftien jaar kent en er een beetje hetzelfde in zit als ik, zegt van: ik kan me er gewoon niets bij voorstellen. Henny Huisman zegt ook: ‘Hij is zó Italiaans in z’n omgang.’ In het algemeen zou je kunnen denken: wat is die man lijfelijk, wat zit hij snel aan mensen, maar zo is hij inderdaad.”

Aankloppen

Deskundige Jayh wijst vervolgens op de enorme financiële schade voor Marco. “Waar kan Marco aankloppen als hij uiteindelijk misschien zelfs onschuldig wordt bevonden door de rechter? Waar kan hij dan naartoe om alle schade die hij nu heeft gehad, wat over het algemeen heel erg financieel is en ook emotioneel is… Waar kan hij aankloppen?”

Bij het slachtoffer, tipt Guido. “Ik vind het een heel goede vraag. Ik denk uiteindelijk degene die die schade veroorzaakt heeft, dat dat natuurlijk de eerste persoon is waar je dat dan neerlegt dan.”

Smaad en laster

Jayh: “En die heeft hij ook al aangeklaagd voor smaad.”

Ja, beaamt Guido. “Smaad en laster. Het advocatenechtpaar Knoops zeggen ook dat er 29 ontlastende verklaringen zijn. Die zaak loopt ook nog.”

Eén ding is zeker: dit blijft Marco áltijd achtervolgen, aldus Guido. Zélfs als hij wordt vrijgesproken. “Dan blijft altijd rondgaan van: ja, ze hebben het niet kunnen bewijzen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet gebeurd is.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het relevant dat Marco Borsato's Italiaanse roots er steeds bij worden gehaald?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen