Racisme in Expeditie Robinson? ‘Dit is echt zó gek en onwerkelijk!’

Frits Wester stelt dat hij en drie andere witte collega-kandidaten van Expeditie Robinson worden beschuldigd van racisme vanwege het wegsturen van twee niet-witte kandidaten. “Zó gek!”

Expeditie Robinson © RTL

De kick-off van Expeditie Robinson die zaterdagavond werd uitgezonden op RTL 4 zorgt voor enige onrust. Vlak na aankomst op het onbewoonde eiland werd er in de twee kandidatenkampen een brief bezorgd door presentatrice Nicolette Kluijver. Die brief werd in elk kamp door slechts twee kampleden gelezen.

Tossen bij Robinson

Die twee kampleden kregen de opdracht om al direct één kandidaat uit hun kamp weg te stemmen. Het tweetal Krista Arriëns en Willem Voogd besloot om Iris van Lunenburg weg te stemmen uit het ene kamp, het tweetal Frits Wester en Chelsey Weimar (de schoondochter van Linda de Mol) koos in het andere kamp voor Eva Simons.

Het besluitproces werd vastgelegd door de camera. Er werd in beide gevallen getost tussen twee opties, dus Eva versus een andere kandidaat en Iris versus een andere kandidaat. “Je moet een afweging maken: wie is fysiek sterk, wie zou dit goed kunnen, wie zou dat goed kunnen, wie hebben we al, wat hebben we nog nodig?”, aldus Frits.

‘Dit is racisme’

Ondanks het tossen klinken er volgens Frits toch racismebeschuldigingen. “Je vroeg me net naar de reacties op Expeditie”, zegt hij in Renze op Zondag. “Ik dacht: ik zeg het niet net over de negatieve reacties, maar waar ik van schrok: we moesten op beide eilanden iemand wegsturen op de eerste avond.”

Hij vervolgt: “Dat deden we op beide eilanden via loting. Een paar mensen waar we tussen gingen loten. Dat waren twee donkere vrouwen: Eva en Iris. Gisterenavond op Twitter: ‘Ja, het is racisme, twee donkere vrouwen werden er als eerst uitgestuurd.’”

Gek en onwerkelijk

Frits schudt die beschuldigingen direct van zich af. “Toen ik dat las, dacht ik: hoe kom je hier in vredesnaam bij? Daar heeft niemand over nagedacht en hier wil ik ook niet eens over nadenken.”

Hij wil het niet serieus nemen. “Dan gaan we elkaar echt dingen in de schoenen schuiven die zó gek en onwerkelijk zijn.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Racisme in Expeditie Robinson?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen