Albert Verlinde haalt uit: ‘Wendy van Dijk zat bij RTL in soort sekte’

Erland Galjaard en Wendy van Dijk vormden jarenlang hét keizerspaar van RTL 4. Wie bij hen aan de keukentafel zat kreeg mooie baantjes. “Het was een sekte”, blikt Albert Verlinde terug.

Erland Galjaard, Thijs Römer, Albert Verlinde en Wendy van Dijk © RTL, SBS

RTL heeft tegenwoordig een positief imago. De contentbaas Peter van der Vorst tolereert in zijn bedrijf geen louche figuren als Peter Gillis, lijkt veel waarde te hechten aan normen en waarden en is een prima boegbeeld. Hoe anders was dat tot vijf jaar geleden, toen de tent nog gerund werd door het liefdeskoppeltje Erland Galjaard en Wendy van Dijk.

Erland en Wendy

Erland en Wendy zorgden met hun bolwerk vol nepotisme voor ongelóóflijk veel ergernis, maar tegelijkertijd sprak niemand zich daar echt over uit. Waarom? Omdat iedereen toch zijn of haar eigen baantje wilde bewaken.

Nu, al die jaren later, durft Albert Verlinde het beestje wél bij de naam te noemen. “Die tijd bij RTL, mijn laatste jaren bij Boulevard, was het niet zo’n heel prettige tijd daar. Er was echt wel een soort sektevorming met Erland en Wendy en Thijs en roep het allemaal maar. Het was geen leuke tijd. Dat was best wel vervelend”, zegt hij in de Vandaag Inside van gisteren.

Baantje voor Thijs

Albert doelt hier op de recent voor online kindermisbruik veroordeelde Thijs Römer, die destijds door Erland en Wendy opeens naar voren werd geschoven als creatief directeur. “Er hing een soort club rond Erland en Wendy heen en die hadden gewoon op dat moment… Die hadden The Voice, alles ging goed en het ging fluitend.”

De showbizzkenner blikt terug op deze tijd bij RTL als uitleg waarom hij Humberto Tan vorig jaar in verband bracht met grensoverschrijdend gedrag. “Die tijd kwam bij mij een beetje naar boven. (…) Dat wilde ik eigenlijk zeggen en ik had nooit Humberto moeten noemen of zo’n voorbeeld moeten noemen wat ik niet hard kon maken, dus: stom.”

‘RTL was koning’

Een kleine recap: Albert suggereerde in januari vorig jaar, vlak na het barsten van de Voice-bom, dat Humberto zich rondom de uitzendingen van zijn talkshow iets te vrijpostig gedroeg jegens vrouwelijke gasten. “Ik weet wat ik zeg en daarom zeg ik ook: ‘Ik weet dat ik een bom drop’”, zei hij toen.

Albert kon het niet bewijzen en daarom is hij ook veroordeeld door de rechter. Hij wees destijds ter onderbouwing alleen op de toenmalige ‘cultuur bij RTL’. “Ik vind dat in die tijd… RTL was koning, alles scoorde de sterren van de hemel, ze gingen daar als koningen door de gangen heen.”

‘Kunnen alles maken!’

Al dat succes steeg de mensen bij RTL naar het hoofd, suggereerde Albert toen. “Dat heeft een cultuur in die tijd veroorzaakt en The Voice is daar een hele directe uiting van, van: ‘We kunnen alles maken!’ Daar moet kritisch naar gekeken worden. (…) Ik wil RTL oproepen om een breed onderzoek te doen.”

Zo’n RTL-breed onderzoek naar die periode is er uiteindelijk nooit gekomen. Albert deed zijn uitspraken toentertijd onder de vlag van Talpa. Speelde hij stiekem niet gewoon de bliksemafleider van John de Mol? Gisterenavond in VI: “Nee, daar was ik helemaal niet mee bezig. (…) Achteraf denk je ook: ik had het nooit moeten doen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Albert Verlinde suggereert dat er bij RTL dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen. Moet hij man en paard noemen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen