Wouter de Winther uit de gratie bij RTL-talkshows: ‘Komt door VI’

Wouter de Winther is uit de gratie geraakt als vaste gast in de late talkshow van RTL 4, merkt mediawatcher Victor Vlam. “Ik denk dat hij on his way down is. Hij raakt een beetje uit de gratie.”

Wouter de Winther © RTL, Beau

Het valt mediakenner Victor Vlam op dat Wouter de Winther al een tijdje niet echt meer een graag geziene gast is in de late talkshow van RTL 4. Ook bij Eva Jinek, die vorige maand afscheid nam bij de zender, is de frequentie van zijn verschijningen zéér sterk gedaald, zegt hij. “Ik denk dat Wouter de Winther on his way down is.”

Uit de gratie

Oei, dat klinkt niet goed. “Dit is iemand die uit de gratie aan het raken is. Hij was namelijk de vaste politieke duider bij Jinek, die daar echt één, soms twee keer per week aan tafel zat. Samen met Floor Bremer van RTL Nieuws duidde hij daar de boel, maar hij is daar de laatste tijd minder te zien geweest”, vertelt Victor in de podcast De Communicado’s.

Er lijkt iets aan de hand te zijn. “Wouter zat ook voor het eerst in vier jaar weer bij de late NPO-talkshow. Op1 is dat. Voor de laatste keer, in 2019 was dat, zat hij bij Pauw. Dat geeft aan dat hij kennelijk toch wel op de tweede rij is gezet [door de late RTL-talkshow]. Ze vinden hem minder belangrijk, hij is niet langer de primaire duider daar.”

Dedain

Victor vindt het jammer. “Hij is echt een Telegraaf-journalist. Dat betekent dat hij altijd wel lekker met wat dedain over Sigrid Kaag kon praten. Ik moet eerlijk zeggen: het beviel mij enorm altijd als hij er was. Hij was best spraakmakend altijd. Er zat een soort van populistische Telegraaf-ondertoon onder die mensen ook wel konden waarderen.”

Juist daarom zit hij er echter niet meer, denkt de tv-kenner. “Ik denk de reden waarom Jinek hem minder vaak vroeg, is omdat hij een geluid heeft dat ook wel een beetje lijkt op dat geluid van Vandaag Inside. En in die talkshowoorlog die daar natuurlijk aan het plaatsvinden is, wilde Jinek zich meer onderscheiden.”

Op een zijspoor

Om die reden nam Eva ook de ‘neutrale’ nieuwslezer Roelof Hemmen in huis, vervolgt Victor. “Maar onderdeel van die nieuwe branding is ook dat Wouter de Winther eigenlijk op een zijspoor werd gezet. Hij lijkt teveel op het geluid dat ook bij Vandaag Inside door Johan Derksen wordt vertolkt.”

Wouter lijkt in de late RTL-talkshow te zijn ingeruild voor Joost Vullings. “Die schuift daar ineens echt heel vaak aan.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen