Eva Jinek zeven seconden stil op tv, in tranen om adoptieverhaal

Eva Jinek, die haar gloriedagen als talkshowhost ziet herleven tijdens de vakantie van VI, was gisterenavond zeven seconden lang stil op televisie. Ze schoot vol om een ontroerend adoptieverhaal.

Eva Jinek © RTL

Er is tijdens haar zwangerschap natuurlijk maar weinig nodig om Eva Jinek te laten huilen. De presentatrice hield het gisterenavond niet droog toen het in haar talkshow ging over pleegzorg. Ze voerde een bijzonder ontroerend gesprek met Sergio Vyent (bekend van First Dates) en Lily Monori, die allebei opgroeiden in een (ander) pleeggezin.

Niet achterom

Lily was vijf jaar toen haar juf zag dat ze mishandeld werd. Er kwam een instantie bij om haar met haar moeder voor te stellen aan een pleeggezin. “Op het moment dat we naar huis zouden gaan, wilde mijn moeder me niet meer meenemen, dus moest ik plotseling daar blijven. Ik had dus niks. En toen was er plotseling mijn nieuwe pleeggezin.”

Ze vervolgt: “Ik was heel klein, maar ik kan het me nog wel herinneren, want het maakte indruk op me. Op het moment dat mijn moeder wegging, keek ze geen één keer naar me om. Dat moment is me steeds bijgebleven, bij mijn ouders en bij mijn broer en zus. Dat een moeder een kind zó kan achterlaten zonder nog achterom te kijken.”

Eva: “Onbegrijpelijk.”

Eva Jinek huilt

Even later leest Lily een fragment voor uit het dagboek van haar pleegmoeder: “Vanmorgen heb ik haar verteld dat haar moeder kwam. Haar eerste reactie was: ‘O, dan ga ik buitenspelen.’”

“Toen ik haar later vertelde dat haar moeder toch niet kwam, zei ze: ‘Stom, hè, mam?’ Toen we even later naar boven liepen zei ze: ‘Ik vind jou de liefste mama van alle mama’s’, en klemde zich helemaal aan me vast.”

Eva komt er dan niet meer uit. Ze slaat volledig dicht. Het is zeven seconden lang stil op RTL 4, totdat ze zich richting medegast Sergio wendt. “Is dit herkenbaar voor jou?”

Zus mee naar studio

Lily had ook haar pleegzus meegenomen naar de studio. Zelf spreekt ze overigens niet van pleegmoeder of pleegzus, maar van moeder en zus. “Vanaf het moment dat ik daar de drempel over kwam, scheen de zon. Mijn zus ontving me ook met open armen. Vroeger in het begin liet mijn zus me op school zien van: ‘Nou, ik heb een nieuwe pop!’ Dat was ik.”

Ze vervolgt: “Een levende pop! Zo trots was ze op mij. Ik ben natuurlijk heel trots op haar. Vanaf het eerste moment had ze mijn hand vast en ze heeft het nooit meer losgelaten. We hebben geen bloedband, maar voor mij voelt het wel zo. Vanaf het begin is zij gewoon mijn grote zus. Mijn familie, mijn best friend.”

‘Logisch!’

Eva, die haar eigen gezinsleven ontzettend koestert, houdt het dan wederom niet droog. “Ik moet erom huilen, sorry daarvoor. Ik denk dat het komt omdat ik zelf een baby krijg. Sorry daarvoor, je hebt het goed verteld. Dankjewel.”

Schrijfster Julie van Mol begrijpt goed dat Eva het niet drooghield, twittert ze. “Logisch dat Eva het kwaad kreeg toen ze de jeugd en het (kinder)leed van Sergio en Lily hoorde. Zat ook te brullen. Volgens mij ben je wat stukjes mens verloren als zoiets je niet aangrijpt. Ik sta er alleen voor, dacht 11-jarige Sergio. Pff..”

Fragment

Het fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Eva Jinek wordt alweer bijna afgelost door Renze Klamer. Waardige vervanger?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen