‘Wilfred Genee is echt idioot, stond te schrééuwen na de uitzending’

Wilfred Genee is een schreeuwende idioot die vrijdagavond in Vandaag Inside overduidelijk uit was op wraak, stelt columnist Marcel van Roosmalen. “Je voelt je gewoon aangerand op die kruk.”

Marcel van Roosmalen en Wilfred Genee © SBS 6

Marcel van Roosmalen werd vrijdagavond keihard aangevallen op de barkruk van Vandaag Inside. Als hij een kritische noot kraakt over Angela de Jong, kaatst René van der Gijp de bal kéihard terug door te stellen dat Marcel en zijn maatje Gijs Groenteman zich zélf veel te serieus nemen. Marcel zou het einde van de naamgrap ‘Gijs Groenteboer’ hebben geëist.

Groenteboer

Wat zit hier precies achter? Marcel komt er vanochtend uitgebreid op terug in zijn podcast Weer Een Dag. “Gijp begon vanuit het niets in één keer te schreeuwen. Eerlijk gezegd: ik wist niet waarover het ging. Het ging over Groenteboer zeggen en dat ik daar niet tegen zou kunnen. Ik kwam er eigenlijk helemaal niet tussen.”

De opiniemaker kreeg naar eigen zeggen geen ruimte om zich te verweren. “En op een zeker moment hoor ik die Wilfred zeggen: ‘Ja, dat heb jij gezegd, dat heb jij gezegd!’ Toen moest ik graven in mijn geheugen over wanneer ik dat in godsnaam gezegd had. In elk geval niet die dag.”

Groteske onzin

Het verwijt is volgens Marcel groteske onzin. “Alsof ik Wilfred Genee, een man met wie ik amper spreek, apart neem om te zeggen: ‘Wil jij Gijs Groenteman alsjeblieft geen Gijs Groenteboer meer noemen? Daar kunnen wij heel slecht tegen.’ Ik probeerde maar te zeggen: ‘Nee, het is niet zo’, maar hij ging er helemaal in op. Ik kwam er gewoon niet tussen.”

Nu weet Marcel waar het vandaan komt. “De laatste keer dat ik er was, begin februari, zat ik er met Sander Schimmelpenninck. Hij zat aan tafel en ik zat aan de bar. En die Sander Schimmelpenninck blikte ze toen helemaal in. Na afloop was Wilfred Genee woedend op alles en iedereen en specifiek op mij.”

Gevoelige grap

Wilfred haat Marcel, zegt hij. “Sinds ik ooit columnist ben geweest in De Oranjezomer en een paar zinnen aan hem heb gewijd terwijl hij privé en zakelijk onder vuur lag. Dat was in de tijden van een of andere rel. Er moest reclame worden gemaakt voor bungalowhuisjes en toen heb ik in een huisje gestaan en gezegd: ‘Dit is het huisje van de familie Genee.’”

Hij vervolgt: “Nou, die zin heeft bij Genee een toorn van woede opgewekt, dat ik niet goed wijs was. Die column heeft hij ook uit die uitzending… Het is nooit uitgezonden. En sindsdien hebben wij een soort haatrelatie ofzo. Elke keer als hij mij ziet triggert het iets in hem. Na afloop van die uitzending stond hij ook tegen mij te schreeuwen.”

Schreeuwende Wilfred

Wat schreeuwde Wilfred dan? “Dat ik me niet moest aanstellen dat mijn kinderen waren bedreigd. ‘Jij houdt helemaal geen rekening met andermans kinderen!’ En in dat gesprek, wat allang geen gesprek meer was want hij begon te schreeuwen, zei iemand van de productie: ‘Gaan jullie anders even in het decor staan, want het wordt zo gênant.’”

Hij vervolgt: “In die woordenwisseling zei hij: ‘En wij hebben wél humor. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk dat Eus Gijs Groenteman Gijs Groenteboer noemt.’ Toen heb ik gezegd: ‘Ik kan me best voorstellen dat je een naamgrapje leuk vindt, maar om het nou twintig keer te herhalen en met z’n allen te herhalen, dat vind ik niet echt het toppunt van humor.’”

Gijp-aap

Dat is wat er gebeurd is, aldus Marcel. “Schijnbaar stond achter een van die schotten René van der Gijp met een handvol nootjes. Net als een aap. En hij heeft opgevangen dat ik het niet zo leuk vond als jij Gijs Groenteboer wordt genoemd. En dat werd mij dus schreeuwend duidelijk gemaakt daar aan die talkshowtafel.”

Hoe ging het na de uitzending? “Na afloop van de uitzending was ik woedend. Dat had ik ook in de uitzending kunnen ventileren, maar dat heb ik niet gedaan. Ik dacht: ik ga er toch wat van zeggen. De redacteuren waren het allemaal met me eens. Ze zeiden: ‘René is misschien wat chagrijnig, einde seizoen, hij heeft misschien een paar witte wijn op.’”

Idioot van spelleider

Marcel sprak René aan. “Daar kan hij helemaal niet mee omgaan. Dan zie je die ogen wegdraaien en dan zegt hij: ‘Nouuu, die is niet goed. Die is niet goed. Die is niet goehoeed.’ Die loopt die ruimte waar Wilfred staat binnen, ik erachteraan, en Wilfred steekt zijn handen in de lucht van: ‘Heb ik het nou weer gedaan? Heb ik het nou weer gedaan?’”

Wilfred is een ‘idioot van een spelleider’, vindt Marcel. “Het is zoiets geks als je dat meemaakt. Je voelt je gewoon aangerand op die kruk. Je kunt ook nergens heen. Ik had ze dat boek naar de kop moeten slingeren. Ik was er hélemaal klaar mee. Ik vind Wilfred de grootste idioot.”

‘Dan ben je een l*l!’

Gijs, die benadrukt dat hij er geen moeite mee heeft als mensen hem Groenteboer noemen maar hij het ook niet grappig vindt, daarop: “Dat schijnheilige, hoge toontje van Wilfred als hij dan gaat zeggen: ‘Je hebt gezegd dat het denigrerend was!’… Dat hij als een onschuldig jongetje Van der Gijp gaat bijvallen.”

Marcel: “Dan ben je een l*l. Dat denk je dan toch?”

Als vaste VI-gast voelt Marcel zich genaaid. En dat zullen andere vaste gasten ook nog wel gaan merken, zegt hij. “Als je daar jarenlang als een soort Job Knoester op de stoel blijft zitten… Uiteindelijk word je toch een Hans Kraay. Op een dag word je gewoon weggeduwd en dan hoor je er niet meer bij.”

Weer Een Dag

Het verhaal van Marcel:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen