Jort Kelder wil dat dikke mensen meer zorgpremie gaan betalen

Jort Kelder wil dat dikke mensen meer zorgpremie gaan betalen dan fitte mensen, laat de Op1-presentator blijken in een column voor het FD. “De spekpandemie kost vet veel geld.”

Jort Kelder © NPO

De vegetarische Jort Kelder besteedt veel aandacht aan zijn voedingspatroon. Hij is een fitte man en begint daarmee bijna tot een minderheid te behoren. De helft van de volwassen westerse bevolking heeft volgens hem al overgewicht. “En de dikkerds zijn duur”, schrijft hij zijn FD-column.

Risico-opslag

Het is volgens Jort vreemd dat er geen discussie wordt gevoerd over de hoge maatschappelijke kosten van ‘dikkerds’. “Waar brokkenpiloten in bestelbusjes extra premie betalen, wordt een risico-opslag voor wie doelbewust afkoerst op diabetes, hartfalen, ic-opname bij corona of de gevreesde ziekte K, weggewuifd: ‘Fatshaming!’”

De goeden lijden onder de kwaden, vindt hij. “Dus grijpt u straks bij de groentejuwelier naar de broccoli, of staat u na een lange kantoordag te zweten in de sportschool, gelieve dan even stil te staan bij die andere helft van Nederland die zojuist met een blikje bier, een zak chips en een mentholsigaret is neergeploft op de sofa. Wel solidair blijven hè?”

Felle kritiek

Het komt Jort op flink wat kritiek te staan. “Ik ga dit niet eens lezen want dan trek ik hem aan zijn bretels door het scherm van mijn telefoon om hem een peer op zijn muil te geven. Droeftoeter 🤮”, twittert de boze mevrouw Astrid.

Ene Ben vindt de presentator een ‘drammer’. “Jort is geobsedeerd door (over)gewicht. Had ooit deskundige over corona in z’n radioprogramma. Jord bleef maar doorgaan over dikke mensen die het sterven aan zichzelf te danken hadden. Ondanks meerdere keren deskundig weerlegd, gooide het er gewoon steeds opnieuw in.”

Asociale insteek

Marc vindt dat Jort te ver gaat. “Join the club die anderen wil opleggen wat ze niet mogen eten, niet mogen zeggen, niet mogen kijken, etc… Nederland heeft een sociaal stelsel met reden en iedereen draagt daar zijn deel aan bij, ongeacht hoe anderen er van leven. Het meten met geld is een asociale insteek.”

En John: “De hatelijke doorgeslagen gezondheidscultus, Jort doet er lekker aan mee.”

Tweet

De tweet van Jort met daaronder een felle discussie:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Jort Kelder wil dat dikke mensen meer zorgpremie betalen. Verwerpelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen