Frits Barend springt live in Op1 uit zijn vel: ‘Wat een vuile schóften!’

Frits Barend is gisterenavond volledig zijn zelfbeheersing verloren in de talkshow Op1. Na een fragment met controversiële figuren als Thierry Baudet, roept hij uit: “Wat een schóften!”

Frits Barend © NPO

Frits Barend zat gisteren in de talkshow Op1, waar een fragment werd getoond van vergelijkingen die tijdens corona- en boerenprotesten zijn gemaakt met de Tweede Wereldoorlog. Na dat fragment, met daarin onder anderen Thierry Baudet, Willem Engel en Farmers Defence Force-baas Mark van den Oever, springt de oud-presentator uit zijn vel.

‘Schoften!’

Presentatrice Welmoed Sijtsma: “Ja, Frits, de symbolen van de Tweede Wereldoorlog, de ster die wordt gebruikt.”

Dan blijkt Frits geëmotioneerd: “Ja, ik ben hier echt helemaal weer…”

Welmoed: “Ja, dit raakt jou ook persoonlijk.”

Frits woest: “Hoe dúrf je! Vuile schóften dat het zijn! Echt schóften zijn het! Hoe durven ze? Wordt er iemand vandaag van huis gehaald en met z’n kinderen naar een concentratiekamp gebracht? Hoe durf je de vergelijking te maken tussen Nederland anno 2023 en Nederland anno 1942/43. Nu ik het weer zie… Echt ongelooflijk.”

‘Hoe kan dit?’

Op1-host Jort Kelder: “Maar hoe zou het komen, Frits? Is het gebrek aan onderwijs, opvoeding? Ze weten het toch? Je leest ook in allemaal statistieken over Holocaust-ontkenners, dat je denkt: sorry, hoe dan?”

Frits: “Ja, 23 procent geloof ik gelooft niet dat de Holocaust heeft plaatsgevonden en er zes miljoen Joden zijn vermoord. Nee, dat hebben we verzonnen. Ik denk dat het onderwijs een heel belangrijke rol speelt. Dat je kinderen leert wat er gebeurd is.”

Schandelijk

Het zit Frits hoog. “Dit soort vergelijkingen zijn zó schandelijk. Raakt dit jullie ook niet? Ik hoop dat het iedereen aan tafel raakt. Misschien dat ik er wat geëmotioneerd door raak, omdat ik inderdaad mijn hele familie kwijt ben geraakt van mijn vaders kant.”

“Hoe durf je die vergelijking te maken!”

Fragment

Het fragment uit Op1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Frits Barend noemt mensen als Thierry Baudet 'schoften'. Gaat te ver?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen