Winston ziet knikkers richting afgrond rollen: ‘BN’ers té hysterisch!’ 

De knikkershow van Winston Gerschtanowitz begon als een grote hit, deed het daarna redelijk en scoort nu ronduit teleurstellend. Wat is er aan de hand? “De BN’ers zijn té hysterisch.”

Winston Gerschtanowitz © William Rutten

Winston Gerschtanowitz verraste in 2021 vriend en vijand door hoge kijkcijfers neer te zetten met zijn knikkershow Marble Mania. Er keken gemiddeld ruim 1,2 miljoen mensen naar knikkerende sterren als Wesley Sneijder, Nick & Simon, Hélène Hendriks en Wietze de Jager. Een jaar later, in 2022, waren dat er gemiddeld 768 duizend.

Veel te hysterisch

Momenteel is Winston te zien met het derde seizoen, maar daar kijken vooralsnog gemiddeld 493 duizend mensen naar. Oftewel: Marble Mania is echt geen hit meer. Maar hoe komt dat?

Tv-kenner Victor Vlam heeft wel een idee. “Het is echt ongelooflijk hysterisch. Er zitten drie BN’ers die daaraan mee doen per aflevering en elke keer als er een knikker in een potje terechtkomt, dan wordt er geknuffeld, dan wordt er gejuicht, dan wordt er soms ook gezongen. Het is extreem hoog qua energieniveau”, zegt hij in De Communicado’s.

‘Verschrikkelijk!’

Co-host Lars Duursma is het daarmee eens. “Er is continu applaus. Verschrikkelijk!”

Victor: “Het gaat de hele uitzending door, dus je wordt er helemaal gek van. Als je dit constant hoort, dan heb je aan het eind van de uitzending gewoon hoofdpijn. Je hebt gewoon behoefte aan een aspirientje. Het is héél erg druk.”

Lars: “Ja, ik keek op een gegeven moment uit naar het reclameblok, omdat er dan minder impulsen zouden zijn. Dat is niet hoe het zou moeten zijn.”

Heel Amerikaans

Het is volgens Victor een beetje Amerikaans. “Ik herken het ook van de Amerikaanse televisie. Die heeft ook de neiging om heel erg druk te zijn. Er is constant een hoog energieniveau. Ik heb het idee dat Winston Gerschtanowitz dat ook enorm aan het aanmoedigen is.”

Hij vervolgt: “Ik kan me ook voorstellen achter de schermen tegen die drie BN’ers is gezegd: ‘Lekker hoog energieniveau! Kom op, we gaan er lekker een show van maken!’ Die worden ook helemaal opgezweept om dit te krijgen.”

Minutenanalyse

Waarom SBS 6 voor zoveel hysterie kiest? Wellicht kijken ze te veel naar de minutenanalyse, zegt hij. “Ik denk dat hun conclusie is dat als je een rustmoment hebt in de uitzending, dat dat een zapmoment is voor de kijker. Maar kijkcijfers zijn natuurlijk meer een kunst dan een wetenschap.”

Hij vervolgt: “Het kan zijn dat je hiermee inderdaad voorkomt dat sommige kijkers wegzappen, maar ik denk dat het nadeel is dat de algemene ervaring van het kijken naar dit programma daalt, waardoor kijkers de volgende aflevering niet meer terugkomen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen