Pikante grap over Linda de Mol leidt tot ijzige stilte op NPO Radio 1

Een pikante grap over Linda de Mol heeft geleid tot een ijzige stilte op NPO Radio 1, waar haar creatief directeur Jildou van der Bijl te gast was. “Het hangtietennummer is al geweest! Grapje.”

Jurgen van den Berg, Linda de Mol en Jildou van der Bijl © NPO Radio 1, SBS

Jildou van der Bijl, de afzwaaiend creatief directeur van de LINDA., heeft een uitgebreid interview gegeven aan Jurgen van den Berg op NPO Radio 1. Op een gegeven moment gaat het er ook over dat Linda de Mol steeds minder vaak op de cover van haar tijdschrift staat. Daar is al vóór het Voice-schandaal voor gekozen, aldus Jildou.

IJzige stilte

De eerste keer dat Linda níet op de cover stond was in 2018, toen Michelle Obama de voorkant sierde. “We zijn toen ook al in gesprek gegaan van: ‘Hoe lang wil je nog op de cover? Wat wil je nog?’ En toen hebben we al gezegd: ‘Nou ja, we willen eigenlijk…’ Zij wil niet tot haar 65ste op de cover, dus: moeten we niet soms ook andere dingen gaan proberen?”

Linda die op haar 65ste nog op de cover staat? Gastheer Jurgen grapt: “En dat hangtietennummer is al geweest!”

Er volgt een ijzige stilte in de radiostudio. Jildou: “Wat zei je?”

‘Was een grap’

Jurgen: “Nee, dat was een grap.”

Jildou: “Ja, oh.”

Jurgen: “Ik zei: ‘Dat hangtietennummer was al geweest.’ Haha.”

Jildou: “Ron lacht.”

Jurgen: “Ron, jij lacht.”

Sidekick Ron Vergouwen: “Nou, nou, Jürgen…”

Jurgen praat eroverheen: “Nee, maar goed. Haar rol is meer naar de achtergrond gegaan. Dat is een bewuste keuze geweest. Maar toen kwam ook nog The Voice overheen.”

Jildou: “Ja, toen kwam The Voice. Toen nam zij heel begrijpelijk een tijdlang even een time-out, waardoor wij ook zonder haar de covers moesten gaan maken.”

Borstencover

Met het ‘hangtietennummer’ doelt Jurgen op de controversiële borstencover van LINDA., die volgens critici niet inclusief genoeg was. Hij zegt: “Diversiteit, inclusiviteit: het staat op elke redactie nog net niet met koeienletters op de muur geschreven. En dan is een blad als Linda (…) vergeten om net die afslag nog te nemen. Dat vind ik toch wel bijzonder.”

Jildou: “Ik denk niet dat we het helemaal vergeten, maar dat als je zegt dat er zat geen hangborst tussen, dat was zo. Maar het is niet zo dat we dan vergeten om divers te zijn of inclusief te zijn. (…) Vaak willen alleen de BN’ers meedoen die hun lijf willen laten zien. En dat het dan dus soms lastig is om heel divers te zijn.”

Oplagecijfers

De LINDA. wordt steeds minder relevant, besluit Jurgen. “Jullie hebben heel lang de wind echt meegehad, maar als ik kijk naar de oplagescijfers: dat loopt nu ook iets terug.”

Jildou: “Er worden überhaupt minder tijdschriften gekocht. Mensen vinden op hun telefoon of online eigenlijk tegenwoordig alles wat vroeger in tijdschriften stond. Dus we concurreren eigenlijk met zoveel andere dingen waar mensen hun tijd aan besteden.”

Tot slot: wat vindt Jildou ervan dat Linda weer samen is met de controversiële Jeroen Rietbergen? “Ja, ik vind daar niet zoveel van. Ik gun Linda al het geluk van de wereld.”

Fragment

Het fragment van de pikante grap:

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen