Özcan Akyol heeft exact dezelfde angst als Joop van den Ende

Özcan Akyol kampt in zijn leven met exact dezelfde angst als miljardair Joop van den Ende. “Het was zo fijn dat iemand van zijn statuur vertelde wat ik zelf ook ervaar”, aldus de televisiemaker.

Joop van den Ende en Özcan Akyol © RTL

Als kind uit de, zoals hij het zelf noemt, sociale onderklasse, heeft Özcan Akyol flink moeten klimmen om zijn huidige positie te bereiken. “Ik ben een klassenmigrant”, vertelt hij in de talkshow van Humberto Tan. “Voor de mensen die niet weten wat dat betekent: je hebt allemaal verschillende lagen in onze samenleving. Dit was echt de sociale onderklasse.”

Klimmende Özcan

Veel lager dan dat kon niet, aldus Özcan. “Met alle respect, hoor, want het is ook wel mijn grootste rijkdom dat ik daar ben opgegroeid. Ik heb alle mensen ontmoet die ik wilde ontmoeten. En dan beklim je een sociale ladder… Ik ging naar de MAVO, MBO, HBO, universiteit. Maar je begint onderaan. Onderaan word je gevormd.”

Dat gaat volgens hem nooit meer uit je DNA. “Overal waar ik kom… dát is mijn referentiepunt. Ik denk dat ik nooit echt onder de indruk zal zijn van iets… omdat ik weet hoe het aan de bodem is. Dan word je ook wel redelijk steady.”

Bang voor terugval

Gastheer Humberto: “Ben je bang om weer terug te moeten vallen?”

Özcan: “Elke dag.”

Humberto: “Is dat een drijfveer?”

Özcan: “Ja, dat is heel erg een drijfveer. Ik dacht eerst, wat ben ik pathetisch. Maar kijk, ik interview heel veel mensen. En één interview was voor mij heel waardevol. Dat was Joop van den Ende.”

Zelfde als Joop

Joop is een van de rijkste mensen ter wereld. “Die man heeft geloof ik 2,5 miljard. En die komt ook uit armoede. Hij legde mij uit: ‘Bij alles wat ik doe ben ik nog bang om terug te vallen in die armoede.’ Om terug te vallen naar vroeger, hoe het toen was.”

Hij vervolgt: “Ik had dat altijd al. Ik had dat voor mezelf al gedefineerd. Het was zo fijn dat iemand van zijn statuur dat ook vertelde. Ja, ik ben elke dag bang om alles kwijt te raken en terug te gaan naar die situatie. Dat kun je heel negatief interpreteren. Maar het is juist een brandstof. Daar draait jouw motor op. Daarom blijf je gaan.”

Optrekken

Humberto denkt dat Özcan voor veel mensen een Joop is. “Wat ik heel mooi vind, je bent heel openhartig over het verleden. Ik denk dat veel mensen die jou zien zich daaraan optrekken. Wat jij met Joop van der Ende hebt, dat ben jij nu ook. Voor een bepaald deel van de bevolking ben jij dat ook.”

Özcan: “Het is dezelfde bloedgroep. Dat geloof ik wel. (…) Het gaat erom dat je heel goed begrijpt wat het is om te groeien met ontberingen. Dat je over het hoofd wordt gezien. Wij waren echt wel tweede-, derderangsburgers. Dat is gewoon zo.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Özcan Akyol met een eigen talkshow op het DWDD-slot?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen