Johan Derksen: ‘Ja-knikkers kosten John de Mol miljoenen euro’s’

Johan Derksen denkt dat de megaflop Avastars maar weer eens bewijst dat John de Mol alleen maar ja-knikkers om zich heen heeft verzameld. “Hij had met mij al dertig miljoen kunnen besparen!”

John de Mol en Johan Derksen © William Rutten, SBS

Het aantal tv-ideeën van John de Mol dat genadeloos flopt is niet meer bij te houden, maar de huidige tv-flop Avastars is misschien wel een van de pijnlijkste. De mediatycoon is al twintig jaar bezig met zijn dansende en zingende digitale poppetjes, maar de kijker loopt er totaal niet warm voor. Het ziet er allemaal ook heel erg gedateerd uit.

Johan kritisch

Johan Derksen vindt het ongelooflijk dat dit überhaupt het scherm heeft gehaald, zegt hij in Vandaag Inside. “Die mensen hebben serieus daar jaren aan gewerkt. Die vonden het heel geweldig hun idee en daar hebben ze keihard voor gewerkt. Maar ik zat te kijken eventjes en ik denk: aan dit programma is niets menselijk. Dat zijn poppetjes.”

Collega Wilfred Genee: “Dat is het idee ook, toch?”

Johan: “Nee, maar iets dat niet menselijk is… dan kun je ook naar een tekenfilm van Donald Duck gaan zitten kijken, weet je wel. En dat het technisch heel moeilijk is om dit te realiseren, daar heeft de kijker geen boodschap aan. Als je het menselijke eruit haalt, dan is er geen aandacht van het publiek.”

‘Geweldig idee!’

Johan wijst erop dat Vandaag Inside wél menselijke televisie is. “Kijk, wij beginnen aan zoiets… We weten niet wat er gebeurt. De ene roept wat geks, jullie doen wat ordinaire dingen. Ik schaam me, maar er gebeurt altijd wat. Maar daar staat een poppetje te dansen.”

Wilfred: “Maar ja, kijk, het lastige is natuurlijk wel: twee jaar geleden zat hij al bij Shownieuws hierover te vertellen…”

Johan: “Nou, die waren heel kritisch erover, die mensen om hem heen, hè? Die vonden het allemaal een geweldig idee.”

Wilfred: “Er werd veel geld ingestoken, software ontwikkeld, allerlei mensen erop losgelaten. Maar het is niet helemaal geworden wat het zou moeten zijn.”

René van der Gijp vindt het ook lachwekkend: “Je hebt wel volwassen mensen die poppetjes cijfers geven!”

30 miljoen euro

Johan: “Ik heb niet één goede recensies lezen, hè? Niet één.”

Wilfred: “Maar goed, het is wel lullig. Ik bedoel: je hebt er veel tijd en moeite in gestoken, maar het is niet helemaal uitgekomen.”

Johan: “Ja, het is wel lullig, maar het is ook met oogkleppen gedaan. Ik kan me niet voorstellen dat niet mensen om hem heen gezegd hebben – of ze durven het niet: ‘John, dit is niet zo’n goed idee.’ Als ik erbij gezeten had, had hij in deze korte periode al 30 miljoen verdiend, want dan had ik gezegd: ‘John, dat doen we niet, dat doen we niet en dat ook niet.’”

Ja-knikkers

Een goed team scheidt het kaf van het koren, aldus Johan. “Daar heeft ‘ie wat aan, aan zo iemand. Maar al die ja-knikkers… Ik ben altijd bang dat je hoofden van die directieleden nog een keer over de tafel rollen van het ja-knikken.”

Hij vervolgt: “De kunst in de commerciële tv is: op de stoel van de kijker gaan zitten. Wat vindt de kijker leuk? Daar heb ik eerlijk gezegd, met alle bescheidenheid, bij VI altijd succes mee gehad, om op de stoel van de lezer te gaan zitten. Ik zei altijd: ‘Wil een lezer een rookworst op de cover, staat er een rookworst op de cover.’ En dan verkoop je veel bladen.”

Fragment

Het fragment uit VI:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat John de Mol te veel ja-knikkers om zich heen heeft?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen