John de Mol compléét afgekraakt bij RTL: ‘Hij weet het niet meer!’

John de Mol wordt na de gênante eerste aflevering van Avastars compléét door de mangel gehaald door RTL Boulevard. “Iedereen die dit heeft uitgekeken verdient gewoon een lintje!”

John de Mol en RTL Boulevard © William Rutten, RTL

Slechte televisie zijn we wel gewend op SBS 6, maar John de Mol heeft nu persoonlijk een nieuwe ondergrens afgeleverd: het tenenkrommende Avastars. Het programma draait om dansende en zingende digitale poppetjes, die lijken te zijn ontsnapt uit een bètaversie van het eerste Sims-spel uit het jaar 2000. De kijkcijfers en recensies? Schokkend.

Is John opgestaan?

Het kolossaal floppen van Avastars was gisteren het openingsnieuws van ’s lands meest bekeken showrubriek: RTL Boulevard. Na een item met vernietigende commentaren van Jon Karthaus en Tina Nijkamp, mocht showkenner Aran Bade losgaan. “Aran, we beginnen bij jou. Hoe denk je dat John is opgestaan vanochtend?”, vraagt Frank Dane.

Aran daarop: “Ik hoop dat hij is opgestaan, überhaupt. Ja, dit is gewoon dramatisch. Echt een dure flop, misschien wel de duurste flop van deze eeuw. Zo’n programma kost, wat Tina net zegt, bijna een miljoen euro per aflevering. Ik vraag me af waar die kosten dan in zitten, want het voelt alsof ik naar de Sims van vroeger zat te kijken.”

Grote denkfout

Het lijkt erop dat John niet meer weet wat hij precies aflevert, aldus Aran. “Ik denk dat er een hele grote denkfout wordt gemaakt en dat ligt echt bij Talpa. Met dit soort animatiegestuurde poppetjes kun je geen binding krijgen als publiek. Ik hoor Nick Schilder tegen een zuurstokroze leeg decor zeggen: ‘Ik zie veel vrouwelijkheid en kleur.’ Wat ziet hij dan?!”

Er is van tevoren veel te hoog van de toren geblazen over Avastars, vindt Aran. Hij doelt vermoedelijk op de talloze items die concurrent Shownieuws hieraan gewijd heeft. “Ik vind dat er nog een onderliggend groter probleem is: er is een tv-baas, een zenderbaas die voor mijn gevoel niet weet hoe je tv maakt wat mensen thuis raakt.”

Lintje

Aran denkt dat er van een democratisch proces binnen het Talpa van John de Mol geen sprake is. “Er is niemand die heeft gezegd van: ‘Joh John, ik zou dit niet doen’. Volgens mij kan dat niet.”

Tv-kenner Ron Vergouwen daarop: “Sowieso alle mensen die het programma helemaal hebben uitgekeken, die moeten bijna een lintje krijgen, denk ik. Het was heel slecht.”

Ondanks de beroerde kwaliteit blijft SBS 6 vasthouden aan Avastars. John haalt het programma niet van de buis af. Zijn Talpa laat weten: “Vanzelfsprekend hadden we voor deze eerste uitzending van dit vernieuwende project op meer gehoopt. (…) Maar wanneer je geen risico’s neemt creëer je nooit iets nieuws.”

Noord-Korea

Het enige medium dat het floppen van Avastars een positieve draai geeft is – niet verrassend – Johns eigen Hart van Nederland. De nieuwsrubriek dient in een behoorlijk gekleurd artikel louter positieve reacties op. “Denk dat ze dit in Noord-Korea ook wel erg opzichtig hadden gevonden hoor 🤭”, giert AD-mediajournalist Marcus den Blanken.

Shownieuws-ster Evert Santegoeds liet zich ook al lyrisch uit over Avastars. Marcus: “Daar moest ik ook al hard om lachen. Maar dan denk je nog: ach, het is Evert. Maar Hart van Nederland was ooit journalistiek, toch?”

Tweet

De tweet van Marcus:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Hart van Nederland: onafhankelijke journalistiek of ook al een Talpa-reclamezuil?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen