Minister Weerwind zet vraagtekens bij kroketzaak Rachel Hazes

Franc Weerwind, de minister van Rechtsbescherming, zet zijn vraagtekens bij de kroketzaak van Rachel Hazes. “We moeten wel altijd nadenken wanneer we gebruikmaken van de rechtsgang.”

Rachel Hazes en Franc Weerwind © NPO, RTL

Rachel Hazes ligt momenteel onder vuur omdat ze Yvonne Coldeweijer voor de rechter heeft gesleept, onder andere omdat ze niet gediend is van de bijnaam ‘gecremeerde kroket’. Steeds meer mensen vragen zich af of dit soort lichtgeraakte BN’ers het rechtssysteem wel moeten belasten met allerlei onzinnigheden.

Gecremeerde kroket

Politiek verslaggever Jaïr Ferwerda legt het minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming voor in zijn dagelijkse Jinek-item. “Ik heb eigenlijk een korte vraag: wat vindt u er eigenlijk van dat mensen het hele rechtssysteem ophouden omdat ze onder andere een rechtszaak aanspannen over het woord gecremeerde kroket?”

Franc lachend: “Hahaha. Je hebt wel weer een fantastische vraag, hoor. Ik moet je complimenteren. Een gecremeerde kroket? Nou, deze heb ik nog niet gehoord.”

Franc kritisch

Het is volgens Franc belangrijk dat mensen altijd afwegen of hun zaak wel belangrijk genoeg is voor het rechtssysteem. Hij lijkt daarmee stevige kritiek te uiten op de beslissing van Rachel.

Franc: “Dus iemand wordt uitgescholden en gaat daar een vraagstuk over stellen? En de ander zegt niet ‘sorry’ hiervoor, maar: ‘Jij bent een gecremeerde kroket’? Ja, de rechtsgang staat altijd open voor iedere Nederlander, maar we moeten wel nadenken: wanneer maken we daar gebruik van en wanneer maken we er geen gebruik van?”

Wat vindt Dilan?

Dilan Yeşilgöz, de minister van Justitie en Veiligheid, krijgt dezelfde vraag van Jaïr. De verslaggever: “Zou u eigenlijk naar de rechter stappen als u voor gecremeerde kroket uitgemaakt zou worden?”

Daarop zegt de minister: “Deze zag ik niet aankomen, nee. Vind je dat ik daar op lijk?”

Jaïr: “Maar vindt u dat mensen het rechtssysteem – het is daar al zo druk – moeten belasten met een persoonlijk iets als een gecremeerde kroket?”

Dilan: “U weet: ik kan nooit ingaan op dit soort zaken…”

Mark Rutte zwijgt

Jaïr legt de kwestie ook voor aan minister-president Mark Rutte. “Rachel Hazes ging naar de rechter vanwege een brief, maar ook vanwege de uitdrukking gecremeerde kroket.”

De premier wil er echter niet op ingaan. “Nou, ik was van plan om mij maar even niet te begeven in dat conflict.”

Fragment

Het item van Jaïr over de kroketzaak:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft minister Weerwind een punt? Moeten BN'ers als Rachel Hazes iets weerbaarder worden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen