Jan Jaap van der Wal: ‘Matthijs van Nieuwkerk ook woest op mij’

Jan Jaap van der Wal verbaast zich niet over wat er allemaal naar buiten is gekomen over Matthijs van Nieuwkerk. De cabaretier kende de zwarte kant van de presentator al langer.

Matthijs van Nieuwkerk en Jan Jaap van der Wal © NPO

De grillen van Matthijs van Nieuwkerk zijn bij cabaretier Jan Jaap van der Wal al langer bekend. Hij doet dit weekend in de Vlaamse media een boekje open over de gevallen televisiester. “Nou, het verbaasde me niet. Ik ken hem niet zo heel erg goed, maar ik heb hem wel vaak genoeg meegemaakt. Dat het een wonderlijke man is, geloof ik best.”

DWDD-decor

Jan Jaap heeft ‘genoeg verhalen gehoord die dat bevestigen’, naast dat hij zélf ook een nare ervaring heeft met Matthijs. Lange tijd maakte de cabaretier onderdeel uit van het team van vaste DWDD-gasten. “Heel lang maakte ik zo’n beetje deel uit van het decor.”

Daar kwam op een gegeven moment verandering in, namelijk toen hij te gast was met Wim de Bie. “We gingen iets doen over de verkiezingen, op het internet, wat toen nog nieuw was.”

Lastige Matthijs

Matthijs is heel erg van het voorgesprek, legt Jan Jaap uit. “Een gast dient in het programma exact hetzelfde te zeggen als wat er in het voorgesprek is besproken. Als je van het script afwijkt, wordt hij lastig.”

Hij verlangde dat toen ook van Jan Jaap en Wim. “Hij vroeg ons dus wat we zouden doen. En Wim de Bie zei: ‘Dat zeggen we niet. Kijk maar gewoon.’ Nou, toen was hij not amused.”

Langjarige boycot

Jan Jaap durfde niet tegen Wim in te gaan. “Ik ga Wim de Bie toch niet lopen tegenspreken? Na afloop was Matthijs echt boos en later heeft hij me gezegd dat hij me er niet meer bij moest hebben.”

Pijnlijk. “Dat heeft acht of negen jaar geduurd tot ze me nodig hadden in verband met de aanslagen bij Charlie Hebdo in Parijs, waar ik toen was.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen