Mona Keijzer in de race voor HLF8: ‘Wederdienst van Talpa?’

Mona Keijzer is in de race voor de presentatie van het slecht bekeken HLF8. Twijfelachtig, vindt Op1-gezicht Thomas van Groningen het. Hij suggereert dat het een wederdienst kan zijn van Talpa.

Mona Keijzer en Sam Hagens © SBS 6

Er zijn al een hoop namen voorbijgekomen van eventuele nieuwe presentatoren van HLF8, maar die van oud-CDA-ster Mona Keijzer is wel heel opvallend. Ze heeft namelijk veel ervaring als politica, maar geen ervaring als talkshowhost. Het levert gemengde reacties op, maar Op1-gezicht Thomas van Groningen is vooral erg kritisch.

Zuiver of niet?

Thomas vraagt zich af of dit wel helemaal zuiver is. “Goed om te weten: Mona Keijzer verlengde als staatssecretaris de FM-frequenties van commerciële radiozenders, heel belangrijk voor Talpa. (De rechter zette daar later een streep door)”, twittert hij.

Wat suggereert hij hier nu? “Keijzer werd in september 2021 ontslagen uit het kabinet. Dat zou betekenen dat ze binnen de (toen nog niet bestaande) afkoelperiode van twee jaar in dienst treedt bij een bedrijf dat actief bij haar lobbyde toen ze nog staatssecretaris was.”

Afkoelperiode

Mona heeft mazzel dat ze nog onder de oude regels valt, aldus Thomas. “De afkoelperiode bestond toen niet, die werd later pas voorgesteld.”

Thomas wijst er fijntjes op dat die afkoelperiode er niet voor niets is gekomen. Hij citeert: “Een afkoelperiode van twee jaar waarin oud-bewindspersonen advies moeten vragen over de toelaatbaarheid van een vervolgfunctie voorkomt dat er (schijn van) belangenverstrengeling kan ontstaan.”

Talitha-syndroom

Quote-redacteur Martijn Zeven vindt het vooral een armoedige keuze. “Wel hilarisch dat Hilversum zo erg in paniek is dat iedereen die drie keer iets leuks of opens of sympathieks gezegd heeft als gast in een talkshow ook meteen in gedachte wordt genomen als host. Het Talitha Muusse-syndroom. En iedereen weet hoe dat afliep…”

Talitha zelf reageert daarop: “Behalve dat host zijn al jaren mijn professionele werk is 😉.”

Martijn: “Sportieve reactie. Oprecht. Maar ik vind dagvoorzitter schappen nog wel iets anders dan het zijn van talkshowhost. Dat is gewoon een ambacht en dat vergeten mensen weleens. Dat is meer mijn punt.”

Onderzoeksjournaliste Kim van Keken reageert cynisch. “Ik zie ook wel wat in Hugo de Jonge als talkshowhost”, zegt ze.

Wat vindt Sam?

Wat vindt politiek verslaggever Sam Hagens ervan? Hij wil ook heel graag HLF8 presenteren. “Het is nog helemaal niet duidelijk of ik het ga doen. Ik wil ook in Den Haag rondlopen heel graag. Ik heb geen idee wanneer het duidelijk wordt”, zei hij gisterenavond in De Oranjewinter.

Tafelgast Britt Dekker: “Ik vind haar ook aardig, alleen volgens mij hebben jullie allebei de test gedaan en is het nu de battle: wie wordt het?”

Sam heeft er geen mening over dat een CDA-prominent mogelijk zijn collega wordt bij HLF8: “Weet ik niet. Ja, ik denk dat het wel kan. Ik vind het een beetje ongemakkelijk om er hier van alles over te zeggen. Ik weet het niet.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen