Mark Rutte vindt driftbuien Matthijs van Nieuwkerk best herkenbaar

Minister-president Mark Rutte vindt de driftbuiten die Matthijs van Nieuwkerk heeft vertoond op de redactie van DWDD best herkenbaar. “Alle grote intendanten hebben dit soort uitbarstingen.”

Matthijs van Nieuwkerk en Mark Rutte © NPO

Mark Rutte heeft met zijn goede vriend Jort Kelder gebabbeld over de controverse die is ontstaan rondom Matthijs van Nieuwkerk. De premier van ons land was namelijk benieuwd wat er nou precies is gebeurd op de redactie van De Wereld Draait Door en wat de consequenties daarvan zijn. “Hoe zit dat met die Van Nieuwkerk?”

Publieke executie

Het is volgens Jort een grove schande hoe Matthijs bij het grofvuil is gezet. De presentator stelt zelfs dat zijn tv-collega is vermoord. “Dat vind ik echt de grootste publieke executie sinds Johan en Cornelis de Witt. 1672, het Rampjaar”, voegt hij daar nu aan toe in in het NPO 3-programma ‘Dat zijn geen grappen‘.

Jort vindt dat het te veel wordt opgeblazen. “Ik wist dat Matthijs wel een beetje humeurig kon zijn en er klapte wel eens een deur in het slot na de uitzending als de redactie toegesproken werd, maar wat je in de Volkskrant las… Ja, maar goed, dat is natuurlijk een samenvatting van vijftien jaar tegenslag voor sommigen.”

Wat vindt Rutte?

Ook premier Rutte heeft de controverse dus meegekregen. Jort: “Ik besprak het even met Rutte. Die belde mij erover en zei: ‘Hoe zit dat met die Van Nieuwkerk?’ Want hij was daar natuurlijk ook wel eens geweest. Nou, even over gepraat.”

Wat vindt Rutte ervan? “Hij zei: ‘Ja, ja, ja, maar goed, alle grote intendanten in de kunst, in de… Die hebben dit soort woede-uitbarstingen ook. Sterker: ik heb het zelf nog heel vaak gehad.’ Dat is algemeen bekend. Rutte heeft wel eens een driftbuitje.”

Quitte

Er is één groot verschil, vindt Rutte. “Hij zegt: ‘Het verschil is natuurlijk wel: maak het goed, kom daarna terug en zeg: ‘Joh, sorry, dat had ik niet moeten doen.’ Dan sta je volgens mij weer quitte.’”

Jort vraagt zich af of Matthijs niet wat meer reflectie had moeten tonen. “Ik weet niet of Matthijs dat vaak genoeg gedaan heeft, maar het laat onverlet dat… Die prijzenkast staat niet voor niets zo vol.”

Overgevoelig

Wel meent Jort dat veel jonge omroepmedewerkers tegenwoordig overgevoelig zijn. “Je ziet ook wel in die omroepconflicten dat die twintigers zó gevoelig zijn.”

Hij vervolgt: “Ze zijn door hun ouders opgevoed met louter complimenten en medaille-uitreikingen en dan komt er een keer een functioneringsgesprek en dan zegt iemand: ‘Ja, maar dat was niet zo goed.’ En dan komen de tranen en de dag erna de burn-out. Dat is de samenleving waar wij nu in beland zijn.”

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen