Jort Kelder hekelt afstraffing: ‘Matthijs van Nieuwkerk is vermoord’

Jort Kelder vindt het verwerpelijk hoe snel Matthijs van Nieuwkerk is verworden tot een soort persona non grata. “Ik vind het wel moord bij klaarlichte dag die ze gepleegd hebben op hem.”

Jort Kelder en Matthijs van Nieuwkerk © NPO, RTL

Dat Matthijs van Nieuwkerk in het echt helemaal niet zo’n immer charmante man blijkt, is vooral door gewone tv-kijkers als een schok ervaren. De presentator beantwoordt alle controverse over zijn wangedrag bij De Wereld Draait Door met het verstoppen van zichzelf. Daardoor ontstaat het beeld dat hij al volledig uit de weg is geruimd.

Klaarlichte dag

Jort Kelder vindt het te ver gaan dat Matthijs zich nu genoodzaakt voelt om als een kluizenaar te leven. “Het is een soort wittemannentribunaal aan het worden nu. Dat alle vijftigplusmannen zich nu moeten melden over hoe ze zich misdragen hebben”, zegt de Op1-presentator in De Perstribune op NPO Radio 1.

Hij vervolgt: “Eerlijk gezegd: ik heb 140 keer bij De Wereld Draait Door gezeten en daar heb ik er, behalve een ietwat humeurig hoofd van Matthijs, nooit wat van gemerkt. Ik vind het wel moord bij klaarlichte dag die ze gepleegd hebben op hem.”

Fantastische tv-maker

We gaan ook wel héél makkelijk aan het enorme talent van Matthijs voorbij, vindt Jort. “Ik ga niet wangedrag of schelden goedpraten en het is goed dat die bazen die zich zo’n grote mond toe-eigenen een beetje gecorrigeerd worden, maar wát een verdiensten heeft deze man. Wat een fantastische tv-maker.”

Hij wijst er bijvoorbeeld op dat Op1 momenteel zo kleurloos is. “We hebben het net over Op1 gehad; zet Matthijs er drie maanden neer en het is onvergetelijk. Dat moeten we niet helemaal vergeten. Ik wil zijn talent ook eren.”

Beeldenstorm

Men slaat volgens Jort door. “Het is eenzijdig zoals de discussie gaat, met anonieme meldingen. Ik snap dat, mensen zijn bang, maar ik vind het moeilijk. Er wordt iedere week een andere grote persoonlijkheid geslachtofferd. Het is een soort beeldenstorm die gaande is en ik moet ook een beetje mild zijn en even afwachten op de tweede reactie.”

De huidige manier van afstraffen is volgens Jort veel te rücksichtslos. “Er worden ook slachtoffers gemaakt. Dit is een Franse revolutie en uiteindelijk eindigen degenen die hem aanstichten ook op de guillotine.”

Rond lijk dansen

Toch heeft de Volkskrant zeventig mensen gesproken die horrorervaringen hebben met Matthijs. “Maar dat betekent nog niet dat het een evenwichtig verhaal is. Het betekent wel dat wat daar staat waarschijnlijk waar is, maar ik heb ook veel mensen gesproken die erbij zijn geweest en zeggen: ‘Ik heb dat anders ervaren.’ Zo kan het ook.”

Hij vervolgt: “Je moet niet ontslagen worden op basis van één publicatie. Er moet onderzoek komen en dán moet je het bekijken. Wat er nu gebeurt in de publieke opinie: iemand wordt eerst onthoofd en dan gaan ze een beetje rond het lijk lopen dansen met een rapportje. Dan heeft het geen zin meer.”

‘Hij is vermoord’

Matthijs is té snel veroordeeld door Nederland, besluit Jort. “Hoe het met Matthijs gegaan is, in twee à drie dagen, dat vind ik te snel, ja. Er had een goed rapport moeten komen en hoor en wederhoor. De Volkskrant zal zijn werk goed gedaan hebben, maar er zijn meer waarheden en prijskasten vol met tv-prijzen die niet vanzelf tot stand kunnen komen.”

Zijn conclusie? “Matthijs is vermoord.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Bent u het eens met Jort Kelder? Is de publieke veroordeling van Matthijs van Nieuwkerk wel héél snel gegaan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen