‘Songfestival-duo Mia & Dion slachtoffer van complottheorie’

De keuze om Mia Nicolai en Dion Cooper naar het Eurovisie Songfestival te sturen is volgens RTL Boulevard uiterst verdacht. AvroTros-bobo Frits Huffnagel spreekt echter van een complottheorie.

Mia Nicolai & Dion Cooper © AvroTros

De AvroTros heeft gisteren bekendgemaakt wie er volgend jaar namens ons land mogen zingen op het Eurovisie Songfestival: het onbekende gelegenheidsduo Mia Nicolai en Dion Cooper. Dit blijken vrienden te zijn van Songfestival-winnaar Duncan Laurence en zijn vriendje Jordan Garfield. Vriendjespolitiek dus.

Complete farce?

Volgens RTL Boulevard gaat het echter veel verder dan dat en is de hele selectieprocedure een grote farce. Mia heeft op 18 mei namelijk het volgende gepost op Instagram: “Ik zeg het alvast: over zes maanden komt er een nieuw project dat mij lief is naar buiten in de wereld. Het gaat de boel flink opblazen.”

Gisteren werd duidelijk wat. Toen plaatste Mia: “Weet je nog dat ik zei dat er iets groots in november zou komen? Nou, het is er. Eurovisiesongfestival 2023, we komen eraan.”

Gesjoemel

Huh, maar de hele selectieprocedure voor het Songfestival begon toch pas op 16 mei? Hebben artiesten en liedjesmakers met songfestivalambities zich dan maandenlang voor niets lopen uitsloven?

De AvroTros reageert: “Een halfjaar geleden postte ze dat ze nieuwe muziek wilde uitbrengen in november. Maar uiteindelijk manifesteerde ze nog iets beters: het Songfestival. Die nieuwe muziek wordt dus uiteraard verschoven.”

Maar Mia zegt in haar post toch klip en klaar dat ze met haar uitspraak de Songfestival-onthulling bedoelde? Dat is volgens AvroTros ‘haar humor’. Boulevard: “Wat er dan precies grappig aan is, is voor ons onbekend.”

Aran kritisch

RTL Boulevard-verslaggever Aran Bade vindt het héél raar en niet netjes naar andere inzendingen. “Wat is er met díe mensen gebeurd en met al die liedjes die zijn binnengekomen? Is daar überhaupt nog naar geluisterd?”

Het neigt op z’n minst naar vriendjespolitiek, vindt hij. “16 mei is die selectiecommissie gestart en 18 mei postte ze dit. Zou het kunnen dat AvroTros het nummer toen al binnen heeft gekregen van Duncan Laurence en toen heeft gezegd: ‘Jongens, jullie zijn het, maar hou het nog even stil tot november’?”

Complottheorie

Frits Huffnagel, die in de Raad van Toezicht zit bij de AvroTros, zet Aran en zijn collega’s bij Boulevard neer als complotwappies. “Mia heeft een post geplaatst, maar volgens mij had dat meer te maken met het album waarmee ze bezig was”, zegt hij in Shownieuws.

Hij vervolgt: “Máár zoals dat tegenwoordig hoort: alles is een complottheorie. Iedereen zoekt overal iets achter en dus wordt dat nu in die context geplaatst.”

Doodziek

Shownieuws-collega Ronald Molendijk vindt het alleen al schandelijk dat de keuze riekt naar vriendjespolitiek. “Duncan zegt dat hij de hele commissie heeft platgebeld en dat ze helemaal gek van hem werden. (…) Ik heb vandaag ook echt van meerdere mensen gehoord die ook een liedje hebben gepitcht… Die zijn hier echt doodziek van. Dit klopt echt niet.”

Tooske Ragas: “De procedure heeft in elk geval de schijn tegen.”

Frits: “Duncan heeft gewoon een ingang. Waarom zou je niet luisteren naar degene die het Songfestival heeft gewonnen? Als de commissie het niet goed genoeg had gevonden, dan hadden ze wel iets anders gekozen.”

Tooske: “Waarom doen ze dan niet een tweesporenbeleid? Dat ze eerst binnen hun eigen clubje gaan kijken en als dát niet lukt, stellen ze het open voor de rest van Nederland. Dan heb je tenminste nog het gevoel dat je kansmaakt.”

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen