‘Mediameid’ Fanny vreesde dat DWDD-stress baby zou schaden

Tv-redactrice Fanny van de Reijt is mede gestopt met De Wereld Draait Door, omdat ze vreesde dat de stress slecht zou zijn voor haar zwangerschap. “Je bouwt toch een kindje in je buik.”

Fanny van de Reijt en Matthijs van Nieuwkerk © NPO

Fanny van de Reijt is een bekende tv-redactrice, omdat ze samen met een collega een eigen podcast maakt, namelijk De Mediameiden. Ze onthult in de nieuwste aflevering van deze podcast dat ook zíj een van de oud-redactrices van De Wereld Draait Door is die het enorm zwaar heeft gehad door het schrikbewind op de werkvloer.

Knakworsten en DWDD

De Volkskrant-onthullingen over Matthijs van Nieuwkerk en de angstcultuur bij DWDD rakelen alles op bij Fanny. “Een goede vriendin van me, met wie ik daar ook werkte, zei altijd: ‘Er zijn twee dingen op de wereld waarvan je niet wil weten hoe ze gemaakt worden: knakworsten en De Wereld Draait Door.’”

Ze vervolgt: “Helaas weten we na dit weekend allemaal van een van die twee dingen hoe het gemaakt is en daar moeten we denk ik allemaal even van bijkomen.”Het raakt mij wel enorm om het allemaal zo onder elkaar terug te lezen. Ik las bijna niks onbekend.”

Angstcultuur

Fanny bevestigt de angstcultuur die er bij de talkshow heerste. “Achter de schermen kon het er echt verschrikkelijk aan toegaan. Het gebeurde niet elke dag, maar wel heel erg vaak en op structurele basis. Het enge was: je wist natuurlijk nooit wanneer het zou gaan gebeuren. (…) Je was er altijd alert op dat de stemming kon omslaan.”

Het voelde heel erg onveilig, vervolgt ze. “We scanden als redacteuren eigenlijk de hele tijd de stemming. En niet alleen van Matthijs van Nieuwkerk, maar ook van zijn onderdanen, dus Dieuwke Wynia of de samenstellers. Iedereen reageerde op die angstcultuur. (…) Ook op leuke dagen was die angstcultuur er. Die is niet ineens weg.”

Overstuur thuis

Drie seizoenen lang heeft Fanny meegedraaid bij DWDD. “Ik kwam steeds vaker overstuur thuis. Op een gegeven moment kreeg ik ook echt problemen met die stress. Als ik ’s avonds in bed lag moest mijn vriend me echt kalmeren als ik daar lag te hyperventileren. Ik stond gewoon continu aan.”

Fanny kon er op vakantie in Sicilië van een afstand naar kijken. “Toen dacht ik echt: nee, ik moet zo niet meer willen werken en het is ook niet goed voor mij als ik er zo lang blijf werken. Het was tweeledig: enerzijds uit zelfrespect en anderzijds uit zelfbescherming. Toen heb ik besloten dat ik ontslag zou nemen.”

Zwangerschap

Haar toenmalige zwangerschap sterkte die beslissing. “Kort daarna werd ik ook nog zwanger en dat voedde mij enorm in de overtuiging dat het een goede beslissing was geweest, want de stress gaat je op zo’n dag grotendeels in je buik afspelen. Diezelfde buik waar je een kindje aan het bouwen bent. Dat kun je niet combineren.”

Een drempel om op te zeggen waren de financiële consequenties. “Toen ik ontslag nam werd er ook gezegd: ‘Dit is echt een heel slecht moment om ontslag te nemen. Weet je het zeker? Want dan moet je heel veel geld terugbetalen.’ Ik zei op dat moment: ‘Nou, dat kan me helemaal niets schelen.’ Ik voelde zó sterk dat ik daar weg moest.”

Terugbetalen

Hoezo moest ze geld terugbetalen? “Wij waren onderdeel van een jaarurennorm, waardoor het erop neer kwam dat je vooraf al je vakantiedagen en een deel van je overuren al uitbetaald kreeg in de vorm van een vakantie van ongeveer negen weken en dat je vervolgens negen maanden lang achter elkaar moest werken.”

Ze vervolgt: “Het heeft er wel in geresulteerd dat ik tot aan de geboorte elke keer geld terugbetalen aan BNNVARA, omdat ik mijn contract op een gek moment had opgezegd.”

De suggestie dat DWDD-afhakers zwakkelingen zijn, werpt Fanny ver van zich. “Ik wil mij en mijn collega’s niet laten wegzetten als zwakkelingen. We konden de werkdruk prima aan, maar de werksfeer niet.”

Mediameiden

De podcast van De Mediameiden:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen