Patty Brard en andere BN’ers willen vertrek Matthijs van Nieuwkerk

Patty Brard vraagt zich af of we Matthijs van Nieuwkerk nog wel terug willen zien op televisie nu de Volkskrant heeft onthuld wat voor beul hij is. En zij is niet de enige BN’er die er zo over denkt.

Patty Brard, Matthijs van Nieuwkerk en Angela de Jong © SBS 6, NPO 1, RTL 4

Matthijs van Nieuwkerk blijkt zich in al die jaren bij De Wereld Draait Door niet alleen te hebben gedragen als een hork, maar ook als een heuse tiran. Als een soort sadistische beul sprak hij medewerkers dermate afschrikwekkend toe, dat tientallen van hen letterlijk ziek zijn geworden en sommigen er nog altijd last van hebben.

Patty wil Matthijs-exit

Dit kunnen we en mogen we niet tolereren, vindt Patty Brard. Zij zegt in Shownieuws: “Ik vind dat Matthijs van Nieuwkerk er niet zomaar van af mag komen door te zeggen: ‘Het spijt me.’ Als je eigenlijk toegeeft dat je je dusdanig gedragen hebt dat het niet kan, dan moet zijn volgende zin toch zijn: ‘Ik stap op’?”

Patty vindt het vooral bizar dat Matthijs medewerkers op hun knieën sorry wilde zien zeggen. “Dan denk ik echt: Jezus. Het ging alle perken te buiten. Het gebeurde op de redactie en daarna speelde hij mooi weer tegen gasten. Dat vind ik eigenlijk dubbel kwalijk. (…) Voor mij is Matthijs wel een beetje door het ijs gezakt eerlijk gezegd.”

‘Het is onhoudbaar’

Collega Ronald Molendijk pleit ook voor Matthijs’ vertrek. “Het is onhoudbaar. Ja, toch? Wat moet je bij de NPO uitvreten om ontslagen te worden?”, vraagt hij zich af. “Matthijs zegt dat hij supertrots is op wat ze met z’n allen hebben gedaan. Behalve die mensen die nu onder de trein liggen. Die denken er wel even iets anders over.”

Angela de Jong vraagt zich bij Jinek af of de kijker überhaupt nog wel zin heeft in Matthijs. “In eerste instantie bekent hij geen schuld en nu wel. Ik ben benieuwd of er voor hem straks nog plaats is en of hij gewoon nog verder kan met de programma’s die hij maakt.”

Özcan wil tweede kans

Özcan Akyol, een van de beste vrienden van Matthijs, vindt dat wel een heel grote stap van Angela. “We hebben het er nu al over of hij ooit nog wel op tv kan enzo. Nou, volgens mij verdient iedereen een tweede kans, dus dat snap ik al helemaal niet, dat hij nu al gecanceld moet worden.”

Angela: “Als er een nieuw seizoen van The Connection op tv komt, zullen ze zich wel moeten beraden hoe ze dat in de markt gaan zetten. En of er toch niet een interview met Matthijs moet komen. Ik denk dat dit bij veel mensen moet bezinken en dan zal de tijd uitwijzen hoe het verder gaat. Wie weet kijkt er geen hond meer naar straks, dat kan ook.”

‘Tanden uit z’n bek’

Johan Derksen vindt het Volkskrant-artikel ‘een spannend verhaal’, maar vindt de slachtoffers van Matthijs wel ‘softies’. “Het blijkt een gespleten persoonlijkheid. Een heel aardige, vriendelijke man en goede presentator aan tafel en achter de schermen een tiran met woedeuitvallen. Maar dat wist iedereen.”

Het gedrag van Matthijs is wel verwerpelijk, vindt Johan. Hij stelt echter dat zijn slachtoffers weerbaarder hadden moeten zijn. “Als iemand mij hier zo toe zou spreken, dan sloeg ik meteen vier voortanden uit zijn bek.”

Wat gaat er volgens hem gebeuren? “Matthijs staat geweldig voor lul. Iedereen zal er morgen schande van spreken en er zullen acties komen dat hij nooit meer op de buis mag.”

Bert vs Jan

Omroep MAX-baas Jan Slagter vindt het bashen van Matthijs overdreven. “We leven op dit moment in Nederland in een sfeer van woke en het moet allemaal zus en zo en je mag niks meer. Deze man heeft heel veel betekend voor de Nederlandse televisie en zijn kop moet er niet af”, zegt hij in de talkshow HLF8.

Later op de avond in Op1: “Wil BNNVARA verder met Matthijs? Dat is eigenlijk jouw vraag. Daar gaan ze zich over beraden. Ik zou met Matthijs praten en ik zou wel verdergaan met Matthijs.”

Tv-regisseur Bert van der Veer: “Dat is ook wel heel cynisch naar al die mensen toe. Er zijn zeventig mensen gesproken en minimaal vijftig daarvan hadden negatieve verhalen. Het is dan ook wel heel cynisch om gewoon te zeggen: ‘Nou, je mag gewoon door.’ (…) Dat doet geen recht aan de mensen die beschadigd zijn.”

Wat zegt Tim?

Er zijn ook veel ogen gericht op Tim Hofman. Hij maakte mooie sier met de Voice-onthullingen, maar wist volgens critici dondersgoed van de misstanden bij zijn eigen BNNVARA. “Stuk net gelezen en ben ook geschrokken. Op alle vlakken buitensporig. Zelf ben ik er vaak te gast geweest, dit nooit meegekregen”, beweert hij.

Tim wil actie. “De directie moet zorgen dat dit NOOIT meer gebeurt, en ze hebben mij en de redactie van BOOS ook op het hart gedrukt dat ze het daar mee eens zijn.”

Het slotwoord is voor Story-baas Guido den Aantrekker: “Bottom line: Matthijs van Nieuwkerk is een extreme lul. Wat we – behalve Eus – eigenlijk allemaal altijd al vonden in Het Vak. Weg ermee, en doorrr.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen