Erik Dijkstra schaamt zich: ‘Ik gedijde goed bij angstcultuur DWDD’

Erik Dijkstra schaamt zich er achteraf voor dat hij jarenlang gewoon is meegegaan in de angstcultuur bij De Wereld Draait Door. “Dat is iets waar ik wel mee worstel. Dat ik gedijde in die sfeer.”

Erik Dijkstra © Tom Cornelissen

De Wereld Draait Door gaat de geschiedenisboeken in als een besmet programma nu het angstige wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk en zijn horrorhulpje Dieuwke Wynia is uitgelekt. Er staan steeds meer betrokkenen op die de verhalen bevestigen, waaronder de bekende oud-medewerkers Lex Uiting en nu ook Erik Dijkstra.

Erik schrikt zich rot

Erik heeft lang meegedraaid bij DWDD. “Ik moet eerlijk zeggen: ik ben me helemaal kapotgeschrokken van het artikel. Ik heb het vrijdagavond gelezen en toen heb ik het zaterdag nog twee keer gelezen”, zegt hij op NPO Radio 2. “Ik heb daar gewerkt als Jakhals, zeven jaar op de redactie voltijd gezeten en daarna nog regelmatig aangeschoven als tafelheer.”

Hij vervolgt: “Waar ik van schrok in dat artikel: er stond geen scheef woord in. Alles wat erin stond herkende ik en heb ik ook meegemaakt op die manier. Waar ik van mezelf van geschrokken ben en ook wel een beetje mee worstel is dat die hele harde cultuur toch een angstcultuur was en dat ik daar zelf ook voor een groot deel in meeging.”

‘Het hoorde erbij’

Schuldbewust laat Erik weten dat hij die angstcultuur al die tijd maar normaal vond. “Ik was een van die mensen die vond dat het ook bij het programma hoorde en als je daar niet tegen kon, dan hoorde je daar niet. Dat is iets waar ik wel mee worstel. Dat ik daar blijkbaar ook in gedijde in die sfeer en dat ik dat normaal ben gaan vinden.”

Het aantal mensen dat onder die angstcultuur heeft geleden is enorm. “Het waren niet vijf mensen ofzo. Het waren er vijftig, die zeggen dat het gaat om grensoverschrijdend gedrag. Dat vind ik verschrikkelijk.”

Totaal gestoord

Erik zag ook weleens mensen huilend ontslagen worden. “Ik dacht: blijkbaar is dit niets voor jou of is dit niveau voor jou niets of moet je ander soort televisie gaan maken. Als ik er nu op terugkijk, denk ik: ik ben iets normaal gaan vinden wat eigenlijk echt niet normaal was en eigenlijk totaal gestoord was.”

Hij besluit: “Het is bizar dat we dat met z’n allen normaal hebben gevonden.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen