Jeangu Macrooy vindt het niet leuk als mensen ‘broccoli’ roepen

Jeangu Macrooy vindt het helemaal niet leuk dat er broccoli-grapjes werden gemaakt over zijn mislukte Songfestival-liedje Birth of a New Age. “Dat heeft me wel pijn gedaan.”

Jeangu Macrooy © Rinse Fokkema

Het Songfestival-avontuur van Jeangu Macrooy is vorig jaar uitgelopen op een enorme mislukking. Zijn liedje Birth of a New Age sloeg totaal niet aan en tot overmaat van ramp werden er in eigen land vooral veel grapjes over gemaakt. Voor veel mensen klonk het namelijk alsof hij in dat liedje over een broccoli zingt.

Broccoli, broccoli

Jeangu zit daar ontzettend mee, vertelt hij aan Het Parool. “Het Songfestival heeft me veel gebracht, maar er waren ook mindere kanten. Dat de boodschap van mijn nummer ook werd geridiculiseerd vond ik moeilijk. Nog steeds wordt er af en toe ‘broccoli, broccoli’ naar me geroepen op straat.”

Heel ongevoelig, vindt de zanger dat. “Blijkbaar wilden veel mensen niet de energie opbrengen om te begrijpen waarom ik die tekstregel in het Sranantongo (Yu no man broko mi betekent ‘Je kunt me niet breken’) in mijn lied had verwerkt.”

‘Doet veel pijn’

Het is heel erg kwetsend voor Jeangu als de mensen ‘broccoli’ roepen. Hij kan daar niet om lachen. “Dat heeft me wel pijn gedaan. Ik voel me daardoor voor het eerst in tijden weer ‘die ander’. Nederland is pas sinds kort bezig met zijn koloniale geschiedenis, maar blijkbaar was dit nog te vroeg in het proces.”

Tot slot: baalt Jeangu ervan dat zijn Songfestival-avontuur zo is mislukt? “Ik was een beetje verbaasd hoeveel waarde mensen hechten aan zo’n klassering. Voor mij was het gevoel na afloop van de finale: ‘Ik heb meegedaan, heb alles gegeven en ga nu weer verder’, maar mensen denken blijkbaar erg in winnaars en verliezers.”

Parool

Het interview met Jeangu:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Jeangu Macrooy vindt het niet prettig als mensen 'broccoli' roepen. Aanteller of begrijpelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen