Astrid Joosten: ‘Tim Hofman voelt zich behoorlijk voor schut staan’

Astrid Joosten stelt dat Tim Hofman en andere journalistieke collega’s van haar omroep BNNVARA zich behoorlijk in verlegenheid gebracht voelen door het schandaal rond De Wereld Draait Door.

Tim Hofman en Astrid Joosten © NPO

BNNVARA is een omroep die onderzoeksjournalistiek hoog in het vaandel heeft staan, maar ondertussen heeft een van de grootste schandalen in de mediawereld zich in hun midden afgespeeld. En er was zogenaamd niemand die het drama van DWDD zag. Ook Tim Hofman, die The Voice naar het tv-kerkhof stuurde, zegt niets te hebben geweten.

In het hemd

Volgens Astrid Joosten voelen haar journalistieke collega’s bij de omroep zich behoorlijk in het hemd gezet. “Het is zo zonde. Het is ook heel schadelijk voor BNNVARA. We maken programma’s met kritische journalisten, onderzoeksprogramma’s als Zembla en Tim met BOOS. Die voelen zich nu ook een beetje in hun hemd staan”, zegt ze in Op1.

Hoezo voelt Tim zich voor schut staan? “Je moet je voorstellen: je maakt zelf een onderzoeksjournalistiek programma en je belt een bedrijf op waar iets aan de hand is. Dan zeg je: ‘Hallo, met BNNVARA.’ En dan denk je toch: ze gaan nu lachen aan de andere kant van de lijn.”

Heel raar

Het wordt een lastige tijd voor BNNVARA, denkt Astrid. “Het is dus allemaal heel naar. We hopen allemaal dat het onderzoek er heel snel komt, dat de collega’s die verdrietig zijn zich snel weer goed gaan voelen en dat er maatregelen worden genomen. Ik heb daar alle vertrouwen in.”

Ze vervolgt: “Het Volkskrant-artikel is heel gênant, maar we zijn er ook heel blij mee, want alles is nu boven water en nu kunnen we gaan handelen en gaan verbeteren.”

‘Ik schaamde me’

Hoe heeft Astrid de Volkskrant-onthullingen over Matthijs gelezen? “Het was een veel groter artikel dan ik ooit had gedacht. Het was een zoveel uitgebreider artikel dan we allemaal hadden gedacht. Als ik voor mezelf spreek: de emoties waar ik het mee las, waren verbijstering, boosheid en schaamte. Ik schaamde me voor het bedrijf waar we werken.”

Er is een bijeenkomst geweest bij BNNVARA. “De directie is zéér kritisch bevraagd door ons en ze waren ook heel openhartig en bereid om te antwoorden. Er was ook ruimte voor mensen die emoties hadden. (…) Onze directeur is vrij nieuw. Suzanne Kunzeler is denk ik ruim een halfjaar bij ons en heeft niets met De Wereld Draait Door te maken gehad.”

Karakter

Wat vindt ze van Matthijs’ wangedrag? “Ten eerste moet het al in je karakter zitten natuurlijk. De een gaat zo om met stress en met druk en de ander gaat er anders mee om. Op een gegeven moment is daar denk ik iets ingeslopen van héél snel geprikkeld zijn als er iets niet goed gaat of niet naar je zin.”

“Waarschijnlijk is het ook nervositeit van: als het niet goed gaat, ga ik af. En dan mensen gaan afsnauwen. Hoe het ook is ontstaan: op een gegeven moment zijn er wel collega’s met klachten naar leidinggevenden gegaan en daar is gewoon nooit iets mee gedaan. Dan denkt Matthijs: ik kan mijn gang gaan, want het wordt normaal gevonden.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen