Rutger Castricum valt Wopke Hoekstra hard aan op tv: ‘Arrogant!’

Rutger Castricum heeft minister Wopke Hoekstra keihard aangevallen voor de camera van zijn tv-programma De Hofbar. “Waarom gaat u zo arrogant staan doen tegen mij?”

Wopke Hoekstra en Rutger Castricum © PowNed

Wopke Hoekstra, de minister van Buitenlandse Zaken, probeerde twee maanden geleden een wit voetje te halen bij zijn CDA-achterban door een bom te leggen onder het stikstofbeleid. Hij trok zijn handen af van het kabinetsdoel om in 2030 de stikstofuitstoot met de helft te hebben verminderd. “Dat jaartal is niet heilig.”

‘Heilig of niet?’

Hoewel de minister ervoor koos om dit groots te verkondigen in een AD-interview, hebben we Wopke er daarna niet meer over gehoord. Politiek verslaggever Rutger Castricum vroeg hem vorige week hoe hij daar nu tegenover staat, maar toen wilde hij de reactie van het kabinet op het stikstofadvies van Johan Remkes afwachten.

Nu ligt die reactie van het kabinet er, maar wil Wopke nog niet reageren. En dat terwijl Rutger hard zijn best doet: “Meneer Hoekstra, goedendag, hallo. Nou, daar is dan eindelijk de reactie van het kabinet op het Remkes-rapport en is dus de vraag: is die 2030 nou heilig of niet?”

Wopke afgemeten: “Dat heb ik net bij uw collega’s gedaan.”

‘U doet arrogant!’

Rutger reageert zwaar geïrriteerd. “Bij mijn collega’s? Wat heb ik daarmee te maken? Vorige keer liep u ook al zo boos weg, dat regenteske boos.”

Wopke: “Boos? Helemaal niet.”

Rutger: “Jawel, waarom doet u daar zo gepikeerd over? U houdt een interview in het AD, u schreeuwt van de torens af dat u er anders over denkt. Dan is het rapport er, dan is de reactie van het kabinet er en dan gaat u zo arrogant staan doen tegen mij?”

‘Ik zet een punt’

Dan is Wopke het zat. “Nee, dat weet u best, dat doe ik niet. We zetten even een punt. Mijn collega’s gaan er zometeen een antwoord op geven. We hebben in het kabinet, en zo hoort het ook, over dat rapport gesproken.”

Rutger: “Staat u nog steeds achter de woorden die u toen gebruikte? Is die 2030 dus niet heilig? Dat is toch een heel normale vraag?”

Wopke stelt dat Rutger hem nu interviewt als minister en niet als CDA-leider: “Dit is namens het kabinet. Ik zet nu een punt.”

Fragment

Het fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Rutger Castricum respectvoller moet zijn tegen ministers?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen