Matthijs van Nieuwkerk in het nauw: ‘Onthullingen komen eraan’

Er wordt nog steeds gewerkt aan een onthullend artikel over het ‘monsterlijke’ gedrag van Matthijs van Nieuwkerk. Daarop hintte schrijfster Ronit Palache gisterenavond in de talkshow Khalid & Sophie.

Matthijs van Nieuwkerk © NPO, RTL

Matthijs van Nieuwkerk heeft volgens De Telegraaf jarenlang ‘monsterlijk gedrag‘ vertoond achter de schermen van zijn hitprogramma De Wereld Draait Door. BNNVARA bevestigt noch ontkent dat, maar het schijnt dat er gewerkt wordt aan een onthullend artikel over zijn gedragingen. Het zou gaan om een lang stuk in de Volkskrant.

Artikel over Matthijs?

Het gerucht dat (oud-)medewerkers onder druk worden gezet door de omroeptop om niet met de Volkskrant te praten klopt niet, liet BNNVARA in augustus weten aan deze site: “Dit klopt niet en uiteraard zouden wij medewerkers nooit onder druk zetten. BNNVARA heeft de uitingsvrijheid immers hoog in het vaandel.”

Schrijfster Ronit Palache hintte gisteren in Khalid & Sophie op dit vermeende Volkskrant-artikel. Het ging in de talkshow over het vermeende grensoverschrijdende gedrag van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. “Wat me het meest opvalt is dat er altijd wordt gezegd: ‘Ja, maar iedereen wist het toch al?’ Dat is namelijk áltijd zo”, zegt Ronit daarover.

‘Al lang in voorbereiding’

Het gaat volgens Ronit om patronen. “Dat zijn gewoon patronen, hè? Je herkent gewoon heel kenmerkende patronen bij al dit soort verhalen. Alsof dat dan een argument is voor iets. Het is juist het probleem dat iedereen dit weet.”

Dan, duidelijk wijzend op Matthijs: “Het geldt ook voor de publieke omroep. Er wordt al héél erg lang gewerkt aan een artikel over een zekere talkshowhost, maar ja: het is een verhaal over dat een bedrijfsarts dat weet, een HR-manager dat weet. Mensen weten dit en grijpen niet in. Dat is het probleem.”

Olcay kritisch

Olcay Gulsen, die naast Ronit zit, vraagt daarop kritisch: “Maar welke talkshowhost bedoel je nou?”

Ronit: “Dat ga ik nu niet te berde brengen.”

Olcay: “We roepen zoveel dingen, weet je wel. Opeens is het dan weer een headline en ontstaat er een heel verhaal. Ik vind echt dat we moeten oppassen met zomaar dingen te roepen over ‘een bepaalde talkshowhost’. Wat je nu doet is ook gewoon fout.”

‘Hou je kop’

Ronit: “Ik heb gewoon vriendinnen die daar hebben gewerkt en de verschrikkelijkste dingen hebben verteld. Dat is gewoon bekend.”

Gastvrouw Sophie Hilbrand, die kennelijk van meer weet: “En daar wordt een onderzoek naar gedaan.”

Mede-tafelgast Hugo Logtenberg: “Dat is ook journalistiek. Doe dat onderzoek, publiceer het en tot die tijd: hou je kop.”

Sophie: “Tot die tijd gaan we het er niet over hebben.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen