Matthijs van Nieuwkerk ontmaskerd? ‘Hij vertoont monsterlijk gedrag!’

Er is een ‘grote kans’ dat Matthijs van Nieuwkerk de man is die in De Telegraaf wordt omschreven als een ‘monsterlijke’ presentator die een ‘angstcultuur’ in stand hield, zegt Yvonne Coldeweijer.

Matthijs van Nieuwkerk © NPO, Telegraaf, Joost van den Broek/VARA

Het is nooit een geheim geweest dat de televisiewereld een enorme slangenkuil is en dat er dingen gebeuren die niet helemaal door de beugel kunnen, maar het misbruikschandaal rond The Voice of Holland hadden weinig mensen zien aankomen. Nu blijkt uit een rapport van de de Raad voor Cultuur dat dit slechts het ’topje van de ijsberg’ was.

‘Monsterlijk gedrag’

Grensoverschrijdend gedrag gaat niet alleen over seksueel wangedrag, maar ook over intimidatie en een pestcultuur. Ook dat is volgens het rapport aan de orde van de dag in Hilversum. En volgens De Telegraaf springt er op dat gebied één presentator met kop en schouders bovenuit. Kim, wier naam is geanonimiseerd, vertelt erover in de krant.

Kim werkte jarenlang bij ‘een populair tv-programma bij de NPO’ waar volgens haar een ‘angstcultuur’ heerste. “Iedereen liep op zijn tenen en was overgeleverd aan de grillen van de presentator, die zich af en toe monsterlijk gedroeg. Dat moet je gewoon slikken.”

Uitgekafferd

Het was echt verschrikkelijk, aldus Kim. Er hing volgens haar constant een gespannen sfeer en de angst ‘om uitgekafferd te worden om minuscule dingen’. “Na de uitzending was de presentator, waar het hele land tegenop keek, standaard woedend. Dan weer op iemand bij de autocue, dan weer een opnameleider, of een redacteur.”

Is er aan de bel getrokken bij de uitzendende omroep? “Destijds was ook de omroep op de hoogte, maar daar werd niks mee gedaan.”

Tirannieke tv-ster

Een andere voormalige medewerker van het programma met de ’tirannieke presentator’ wil ook niet met haar naam in de krant. Zij heeft dezelfde ervaringen. “Je pleegt roofbouw op je lichaam van werken op zo’n manier.”

Er ging een zweep over de redactie, vertelt deze dame. En volgens haar was niet alleen de presentator schuldig. “De eisen waren soms erg onrealistisch. Het moest en zou gaan op de manier zoals de eindredacteur in haar hoofd had, en niet op een fijne toon. Je kreeg het gevoel dat je weinig waard was.”

‘Gaat om Matthijs’

Yvonne Coldeweijer heeft begrepen dat het hier om Matthijs van Nieuwkerk gaat. “Volgens spionnen scheen de eindredacteur (vrouw) van DWDD een echte kenau te zijn. Grote kans dit het stuk over de ’tirannieke presentator’ dus over Matthijs gaat”, schrijft ze op haar juicekanaal.

Dieuwke Wynia was jarenlang de eindredacteur en daarna de hoofdredacteur van DWDD. Ze werd in 2015 al volledig door de mangel gehaald in het onthullende Volkskrant-artikel De harde wereld achter De Wereld Draait Door. Ze werd daarin neergezet als zure en haatdragende vrouw. “Het is hier geen gezelligheidsvereniging”, reageerde ze bits.

‘Hij ontplofte!’

Een spion vertelt aan Yvonne dat hij of zij Matthijs wel eens behoorlijk door het lint heeft zien gaan. “Matthijs van Nieuwkerk. Heb die man ooit eens live zien ontploffen achter de schermen, iedereen ging er mee om alsof het another day at the office was, terwijl ik echt in shock was :’).”

Waar ging het om? “Volgens mij om iets kleins, weet het niet helemaal meer zeker. Ging om een detail in het laatste shot. Ik stond te shaken, en de rest ging daarna gewoon weer verder met hun leven. Hoort misschien ook wel in die wereld hoor, maar mijn beeld van hem is vanaf die dag wel veranderd, haha.”

Stampvoeten

Een andere spion vertelt aan Yvonne dat Matthijs na afloop echt kon ‘stampvoeten’ op de redactie, bijvoorbeeld als er een verkeerde foto werd getoond. “Echt stampen als een klein kind.”

En Dieuwke deed het dan nog eens dunnetjes over, klinkt het. “De redactie was doodsbang voor allebei.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Als dit over Matthijs van Nieuwkerk gaat, vindt u dan dat hij zich moet verantwoorden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen