Johan Derksen sloopt Heleen van Royen: ‘Je zegt domme dingen!’ 

Johan Derksen heeft gisteren in de live-uitzending van Vandaag Inside keihard uitgehaald naar tafelgast Heleen van Royen. Hij vindt dat ze domme dingen zegt over de Qatar-discussie.

Heleen van Royen en Johan Derksen © SBS 6

Qatar is nou niet bepaald een voorvechter van mensenrechten en daarom vinden veel mensen dat we als Nederland zijnde geen hoogwaardigheidsbekleders moeten sturen naar dit gastland van het WK Voetbal. Johan Derksen is het daarmee eens; hij zou het vooral schandalig vinden als de koning ernaartoe gaat.

Heleen oneens

Johan vindt dat koning Willem-Alexander thuis moet blijven. “De koning kan nu laten zien of hij karakter heeft en een geweten heeft. Die zou nu als persoon kunnen zeggen: ‘Ja, als 75 procent van het volk niet wil dat ik ga, wie ben ik dan om wel te gaan? Maar ik weet al wat er komt. Hij gaat dadelijk ‘in het belang van Nederland’. Dat gelul krijg je dan.”

Zijn tafelgast Heleen van Royen is het daarmee oneens. “Ik vind het altijd… We zijn altijd zo aan het vingertje wijzen, van: dit moet jij niet doen! Ik vind het altijd heel moeilijk als jij gaat zeggen wat iemand anders wel of niet moet doen.”

Vingertje wijzen

Heleen vindt dat men het zelf moet bepalen. “Als Máxima of Willem-Alexander of wie dan ook denkt: nee, ik kan dit niet met mijn geweten in overeenstemming brengen want er zijn arbeiders gestorven voor dat stadion, ik ga er niet heen, dan snap ik dat. Maar ik snap niet dat iemand ánders gaat zeggen: ‘Jij mag er niet heen, want ík vind het een schande wat daar is gebeurd.'”

Wat een onzin, aldus Johan. “Beste Heleen, het zijn volksvertegenwoordigers die politici en de koning vertegenwoordigt ook het volk. En 75 procent van het volk wil niet dat ze gaan. Is dat vingertje wijzen?! Heel massaal vingertje wijzen. Dat kunnen ze niet negeren!”

Heleen: “Ja, ik weet het niet.”

‘Domme dingen!’

Even later merkt Heleen op: “Maar Johan, ga jij naar die wedstrijden kijken? Dat moet je dan eigenlijk ook niet doen.”

Dan haalt Johan keihard uit. “Nee, maar nou blijf je domme dingen zeggen.”

Heleen: “Hallo, principes! Als jij het walgelijk vindt en je zegt: ‘We moeten het niet doen, we moeten er niet heen’… Jij vindt dus eigenlijk dat we daar niet hadden moeten gaan voetballen?”

Johan: “Dat vind ik ook, maar daar kunnen we niet onderuit. Dan word je uit de FIFA gezet en dan blaas je het hele Nederlandse voetbal op. We moeten gaan, maar met protest en frisse tegenzin.”

Peanuts

Heleen: “Je moet je ook even voorstellen: stel dat er een talkshow is in Qatar en dat mensen daar naar Nederland willen gaan en dat andere mensen dan diegene gaan aanvallen van: ‘Ga jij naar Nederland?! Met die toeslagenaffaire?! Ga jij daar heen, naar dat land dat zo schandalig omgaat met hun eigen burgers?!’”

Johan: “Dat is toch peanuts vergeleken met 6.500 doden?”

Heleen: “Ja, of de mensen in Groningen waarvan de huizen nog niet zijn gerepareerd. Het is altijd zo makkelijk om naar andere landen te wijzen.”

Johan: “Oké, dus van nu af aan wijzen we niet meer naar landen, we zijn niet kritisch en we vinden alles prachtig? Je zit uit je nek te lullen.”

Heleen: “Nee, ik zit niet uit mijn nek te lullen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen