Paul de Leeuw op matje: ‘Waarom geen vluchtelingen in huis?’

Paul de Leeuw en een hele serie andere BN’ers zijn door Story op het matje geroepen. Het tijdschrift wilde van hen weten of ze tijdens de huidige asielcrisis vluchtelingen in huis hebben genomen.

Paul de Leeuw © NPO

Het onderzoek van de Story heeft geleid tot een artikel met de kop ‘Eerder tekenden ze een petitie om asielzoekers te helpen, maar’, en dan in het groot: ‘BN’ers laten vluchtelingen in de kou staan.’ De conclusie van het weekblad? Talloze BN’ers staan enorm hypocriet in de discussie over de asielproblematiek.

BN’ers onder vuur

De hypocrisie is volgens Story ongekend. “Volgens onder anderen Katja Schuurman, Paul de Leeuw, Jim Bakkum, Beau van Erven Dorens en Fatima Moreira de Melo most de Nederlandse bevolking enkele jaren geleden meer doen om vluchtelingen te helpen. Maar wat hebben zij zélf gedaan, en wat doen ze nu tijdens de asielzoekerscrisis?”

Deze BN’ers hebben volgens het tijdschrift zeven jaar geleden een vluchtelingenpetitie ondertekend. Ze kregen daarom van de Story een vragenlijst opgestuurd, net als Susan Visser, Humberto Tan, Jeroen Krabbé, Diederik Jekel, Onno Hoes, Erland Galjaard en Wendy van Dijk.

Zwijgende sterren

De Story is compleet doodgezwegen door al die sterren. “Van al deze mensen nam alleen Diederik Jekel de moeite om vragen van Story te beantwoorden, en Jim Bakkum liet via zijn woordvoerder weten dat hij momenteel in het buitenland verblijft.”

Diederik ziet het niet als zijn taak om vluchtelingen in huis te nemen. “Het is fantastisch als mensen vluchtelingen in huis nemen. Maar tegelijkertijd betekent het ook falen van een land of systeem dat dus afhankelijk is van individuen om vluchtelingen op te vangen.”

Paul reageert

Paul de Leeuw kwam er vlak voor het weekend nog wel kort op terug in de talkshow Khalid & Sophie. “Word jij nog wel eens gebeld of je vluchtelingen op wil vangen in je huis?”, werd hem daar gevraagd.

De presentator daarop: “Ja, door Story. Ja, de Story belde op. Ze zeiden: ‘Jij hebt wel eens gezegd dat je vluchtelingen in huis wil nemen, heb je vluchtelingen in huis?’ Ik ben dus gaan zoeken, maar ik heb ze niet.”

En VI-trio?

En het Vandaag Inside-trio dan? “Ik vind het wel lastig. Je hebt al die problemen gelezen van die mensen die met zo’n situatie te maken kregen. Ik vind doneren dan makkelijker eerlijk gezegd”, zei Wilfred Genee onlangs in Vandaag Inside.

Johan Derksen: “Ik heb er thuis over gesproken – dat ging toen over Oekraïne – en ik kwam tot de conclusie dat ik mezelf ken en dat die mensen me na drie weken ontzettend tegen gaan staan, want die halen een cd uit de kast en zetten hem niet op alfabet terug. Je moet je wel realiseren dat die mensen dan twee jaar kunnen blijven. Je bent al je privacy kwijt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat al die BN'ers stiekem ook protest aantekenen als er een asielzoekerscentrum naast hun deur komt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen