Victoria Koblenko voelt zich gebruikt door talkshows: ‘Frustrerend’

Victoria Koblenko duikt voortdurend op in allerlei talkshows op televisie. Toch voelt ze daar enige frustratie bij. “Men wil er heel graag op aansturen dat er een situatie ontstaat aan tafel.”

Victoria Koblenko © RTL

Ze is regelmatig te gast in talkshows op televisie: Victoria Koblenko. Soms zit ze met een dubbel gevoel in zo’n programma, omdat ze vaak het gevoel heeft dat de makers vooral uit zijn op effectbejag. “Mijn grote frustratie is dat alle talkshows gewoon heel graag clickable content willen maken”, zegt ze in het programma Nooit Meer Slapen.

Stukjes knippen

Wat bedoelt Victoria daarmee? “Een uitzending wordt in stukjes geknipt en op social media geplaatst. Daar worden quotes uit gehaald en die zien we soms nog dagen- of maandenlang terug op social media. Als maker van zo’n talkshow ben je dus niet alleen maar bezig met waarheidsvinding of de complexiteit van het verhaal proberen te trechteren.”

Ze zijn namelijk ook uit op scoren, aldus Victoria. “We kunnen en mogen ook niet van jonge redacteuren van in de twintig verwachten dat ze van de Oekraïne-oorlog evenveel afweten als van het lithiumbatterijenconflict in Bolivia als van de Amerikaanse verkiezingen. Die mensen moeten elke dag gewoon een talkshow vullen met al die onderwerpen.”

Stoelen of banken

Victoria zit bijna standaard aan tafel als het om de oorlog in Oekraïne gaat. “Er is een kaartenbak en daar zit ik in, onder het kopje Oekraïne.”

Ze vervolgt: “Ik heb ook regelmatig gevoeld dat omdat ze weten dat ik mijn mening niet onder stoelen of banken steek, dat er soms ook een beetje gehengeld wordt van: oh, als we Koblenko vragen, dan geeft ze de minister straks een veeg uit de pan en dan hebben we clickable content.”

Grote frustratie

Zeggen ze dat wel eens tegen Victoria? “Dat zal niet zwart-op-wit in een mail bevestigd worden, maar men wil er heel graag op aansturen dat zo’n situatie aan tafel ontstaat, omdat dat ervoor zorgt dat het de volgende dag bekeken wordt en dat je talkshow betere kijkcijfers scoort dan de concurrent. Het is wel echt een grote frustratie geweest.”

Bij haar recente optreden in de talkshow van Renze Klamer zorgde Victoria voor wat ophef, omdat ze daar in de bres sprong voor de protesterende boeren.

Nooit Meer Slapen

Victoria Koblenko in Nooit Meer Slapen:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wie gebruikt wie het meest in dit verhaal?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen