Gerard Spong niet meer in talkshows: ‘Ik lag twee dagen in coma’

Gerard Spong zal voortaan niet meer in talkshows verschijnen. De strafpleiter is half maart slachtoffer geworden van corona en heeft het ternauwernood overleefd, onthult hij vandaag in het AD.

Gerard Spong © NPO

Jarenlang was topadvocaat Gerard Spong (76) een graag geziene gast in talkshows op televisie, maar die tijd is voorbij. De strafpleiter heeft zich namelijk voorgenomen om niet meer in praatprogramma’s te verschijnen. Hij heeft namelijk een trauma opgelopen in het afgelopen halfjaar, waarin hij moest vechten tegen het coronavirus.

Gerard in coma

Gerard onthult vandaag in een uitgebreid interview met het AD waarom hij plotseling uit beeld is verdwenen. Hij werd medio maart geveld door corona. “Ik had 25 procent kans om te overleven. Dat heb ik overigens achteraf pas gehoord hoor. Maar ja, ik wist wel dat het niet goed was.”

Er werd besloten om Gerard in coma te brengen en aan de beademing te leggen. De artsen vroegen hem hoever ze mochten gaan met de behandeling. “Want de kans bestaat natuurlijk dat als je twee, drie maanden in slaap wordt gehouden, je daarna als kasplantje in een verpleeghuis eindigt.”

57 kilo

Het werden uiteindelijk twee dagen, maar van zijn hele ziekbed heeft Gerard een flinke knauw overgehouden: hij viel af van 73 naar 57 kilo. “Ik bleek tegelijkertijd een bacteriële infectie te hebben, stafylokokken. Bovendien bleek ik weinig antistoffen te hebben ontwikkeld, ondanks de vaccins. Dat bleek weer te maken te hebben met medicijnen die ik nam voor iets anders.”

Gerard heeft wekenlang in het ziekenhuis gelegen en is daarna maandenlang gerevalideerd. “Ik kreeg gelukkig na enige tijd weer echte eetlust. Toen ging het snel beter. Ik ben nu zelfs twee kilo zwaarder dan ik was.”

Niet meer op tv

Hoewel Gerard weer aan het werk is, zij het iets meer op de achtergrond, is het leven voor hem wel compleet veranderd. “Talkshows bijvoorbeeld, die doe ik niet meer. Daar zitten ze op een halve meter van elkaar, dat is mij te dichtbij.”

Hetzelfde geldt voor getuigenverhoren in kleinere ruimtes. “De rechtbanken zelf zijn gelukkig ruim genoeg, met plastic schermen. Ik ben altijd voorzichtig geweest, droeg braaf mijn mondkapje. Maar ik ben nóg voorzichtiger geworden.”

AD-interview

Het AD-interview met Gerard Spong:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gerard Spong niet meer in talkshows. Jammer?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen