‘Soapgenre duidelijk op zijn retour, kijk maar naar kijkcijfers GTST’

Het nieuws dat de Australische soapserie Neighbours na 37 jaar ten einde komt, is voor Talpa-bobo Paul Römer geen verrassing. “Soap is op z’n retour. GTST heeft ook geen miljoenenpubliek meer.”

Goede Tijden Slechte Tijden © RTL

Soapseries als Goede Tijden Slechte Tijden waren jarenlang een groot succes op de lineaire televisie, maar dat is allang niet meer zo. Het pijnlijke is dat RTL 4 vooral goed scoort om acht uur ’s avonds als GTST met zomerstop is. De invaller Ik Weet Er Alles Van met presentator Ruben Nicolai trekt traditiegetrouw veel meer kijkers.

38 seizoenen

Het nieuws dat er na 37 jaar een einde komt aan de Australische GTST, Neighbours, verrast Talpa’s tv-baas Paul Römer dan ook niet. “Het staat wel ergens voor. Het heeft 38 seizoenen gelopen, dus er zijn hele generaties moeders met kinderen en misschien wel kleinkinderen voor wie het altijd bestaan heeft”, zegt hij op NPO Radio 1.

Hij vervolgt: “Het is niet de eerste soap, maar wel bijna de laatste soap die zo langzamerhand verdwijnt. Het genre soap is zo langzaam maar zeker in de wereld weggevaagd.”

Soap uit, reality in

Hoe worden al die soapseries vervangen? “Het is vervangen door reality. Als je kijkt naar de Nederlandse televisie, dan is de publieke omroep net weer begonnen met Een Huis Vol: elke dag de belevenissen van echte mensen. Wij doen de Meilandjes, Gillis en Urk.”

Hij vervolgt: “Je ziet dus dat gescripte teksten met acteurs zijn vervangen door het dagelijks leven van echte of bijzondere mensen. Daarmee komt er een eind aan een genre wat heel lang heel dominant geweest is.”

Dalend GTST

GTST is de enige overgebleven soap in Nederland, maar ook geen lineaire kijkcijferhit meer. “In Nederland hebben we nog Goede Tijden. Dat doet het best nog wel aardig, maar het is niet meer het miljoenenpubliek dat het was, dus langzaam maar zeker is de soap op z’n retour en dit is daar een grote mijlpaal van.”

Is het zonde dat soap verdwijnt? “Nee joh. Genres komen en genres gaan. Goede Tijden bestaat nu ook iets van dertig jaar. (…) Er wordt meer drama gemaakt dan ever op dit ogenblik, alleen in andere vorm. Ook bij de publieke en commerciële omroep. Ik denk dat drama als vertelvorm altijd zal blijven bestaan.”

Mediaforum

Paul Römer in het mediaforum van NPO Radio 1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

GTST handhaven op RTL 4 of niet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen