Renze Klamer neemt afscheid: ‘Zijn kijkcijfers waren niet geweldig’

Het zit er alweer op voor Renze Klamer. Na slechts één maand talkshow beleefde hij gisterenavond zijn voorlopig laatste uitzending. “Zijn kijkcijfers waren niet bepaald je van het.”

Renze Klamer © RTL

Renze Klamer heeft zijn debuut bij RTL 4 erop zitten. Na vier weken RENZE is het nu tijd voor vakantie; heel slim afgekeken van Eva Jinek. Kan Renze tevreden van zijn vrije tijd gaan genieten? Of viel het toch een beetje tegen? Zijn kijkcijfers waren niet slecht, maar ook niet echt goed, zeggen televisiekenners.

‘Niet je van het’

Jelle Maasbach, presentator van de tv-podcast Content Wars, merkt dat Renze nog niet heel lekker ligt bij kijkers en critici. “Wat mij opvalt is dat hij best wel veel te verduren krijgt. Hij wordt echt aangevallen, hè. Zijn kijkcijfers zijn niet je van het. Hij zou het niet goed doen, maar ik vind echt de show verfrissend.”

Het is weer eens wat anders, vindt Jelle, die Renze recentelijk nog ontving in zijn podcast. “Ik vind het een leuke talkshowhost, helemaal als je dat afzet tegen de mensen van de NPO. Daar zitten vaak niet zulke denderende duo’s en interviewers. Ik vind echt dat hij een goed sfeertje creëert.”

‘Veel oudere kijkers’

Formatontwikkelaar Kirsten-Jan van Nieuwenhuijzen stelt dat Renze wel veel oudere kijkers trekt. “Ik denk dat er over het algemeen best tevreden gezichten zijn bij RTL. Hij scoort niet briljant, maar ook niet heel slecht. Meestal rond de 600 duizend. In de doelgroep misschien iets minder goed: wat oudere kijkers kijken ernaar.”

Inhoudelijk is het best een leuk programma, besluit hij in dezelfde podcast. “Ik ben het met je eens: het is luchtig en leuk. Het is een beetje als Humberto in de eerste jaren.”

Bejaarde fans

Kijkcijferprofessor Tina Nijkamp stipte onlangs ook al aan dat Renze soms teveel oude kijkers trekt. En dat is niet best, zegt Carlo Boszhard: “Er is maar één categorie kijkers écht belangrijk, namelijk de boodschappers. De boodschappers zijn de kijkers die belangrijk zijn voor de adverteerders, namelijk de doelgroep 25-54 jaar.”

Renze bekende laatst in zijn Instagram-stories nog dat hij fanpost had gekregen van een kijker op leeftijd. Hij liet zien hoe deze bejaarde kijker de moeite had genomen om met pen en papier een compliment aan hem te sturen.

Niet blind staren

Renze gaf voorafgaand aan de start van zijn talkshow aan dat RTL hem geen doelstelling had opgelegd. “Nee, eigenlijk niet. Het fijne is ook dat RTL dat heeft gezegd. Juli is een maand waarin veel mensen weg zijn of met lekker weer op een terrasje zitten, dus er is absoluut niet de verwachting dat ik de pannen van het dak scoor.”

Hij vervolgde toen in de Weekend: “Als er 100.000 mensen kijken, wordt er natuurlijk meer vergaderd over wat er anders moet dan wanneer er 500.000 mensen kijken, maar er is ook wel een besef dat het gewone tv-kijken steeds meer afneemt, dus daar moet je je niet op blind staren.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Renze Klamers maand zit erop. Is hij onderscheidend genoeg?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen