Philip Freriks verklaart Linda de Mol-flop: ‘Het liep voor geen meter’

Philip Freriks vindt het niet zo gek dat De Slimste Mens onder leiding van Linda de Mol totaal geflopt is. “Ik denk dat dit geen format is voor de commerciële zenders”, zegt de presentator.

Linda de Mol en Philip Freriks © NPO

De Slimste Mens is nog altijd een van de grootste hits op de Nederlandse televisie. Het bejubelde duo Philip Freriks en Maarten van Rossem begint vanavond weer met een nieuw seizoen. Niet iedereen zal zich herinneren dat deze show ooit zijn debuut maakte op de Nederlandse televisie met Linda de Mol aan het roer.

Slechte start

Linda presenteerde twee series van De Slimste Mens, namelijk in het voorjaar en in het najaar van 2006. De series werden uitgezonden op de toenmalige tv-zender Talpa van John de Mol. De rol van Maarten werd destijds vervuld door Cees Geel. Het was allemaal geen succes; er keken vaak nog geen 300 duizend mensen.

Ook RTL 4 deed een poging, namelijk in 2009. De show werd toen gepresenteerd door Martijn Krabbé en zijn ‘deskundoloog’ was Jan Verheyen. Met nog geen 500 duizend scoorde de editie niet goed genoeg.

Philip reageert

De Slimste Mens verhuisde in 2012 naar de NPO en is tegenwoordig een megahit; vorig jaar keken er op het hoogtepunt, inclusief uitgesteld kijken, maar liefst 3,5 miljoen mensen. Het zijn cijfers die compleet onhaalbaar waren voor Linda en Martijn.

Philip wordt er in Veronica Superguide naar gevraagd door gelegenheidsinterviewer Andries Tunru, oud-finalist van De Slimste Mens. Hij legt Philip voor: “Dit programma is vóór het bij de KRO-NCRV kwam al geprobeerd, met Linda de Mol, maar dat liep voor geen meter. Dus blijkbaar is er iets aan jou en Maarten waardoor het werkt.”

‘Hoort bij de NPO’

De Slimste Mens hoort niet bij Linda en Talpa of bij Martijn en RTL, maar bij de NPO, denkt Philip. “Ik denk dat het heel erg te maken heeft met de zender. Ik denk dat dit geen format is voor de commerciële zenders.”

Hij vervolgt: “Het is nou niet bepaald een programma dat heel hoge intellectuele eisen stelt, maar toch is het kennelijk wel iets meer dan een RTL-spelletje.”

Voorlopig wel

Philip is nog lang niet van plan om te stoppen. Hij blijft de presentator. “Nou, voorlopig wel ja. Zolang ze ons willen en zolang het loopt. Kijk, dit soort dingen hangt helemaal af van of de mensen kijken. Zo gauw het inzakt, is het voorbij. Maar daar maak ik me ook helemaal geen zorgen om.”

Wat als het komende seizoen niet meer zou scoren? “Nou ja, dan houdt het op. Dan is er verder niks aan de hand. Zo gaan die dingen. Ik maak me daar absoluut niet meer druk over. Dat is het prettige aan onze, ik spreek dan namens Maarten en mezelf, situatie. Je bent een pensionado, dus je hoeft niks meer, het mag allemaal.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wie ziet u liever als presentator van De Slimste Mens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen