Nicolette van Dam: ‘Mijn brasserie hoort bij een dagje Amsterdam’

Nicolette van Dam denkt dat haar brasserie in de hoofdstad voor veel mensen onlosmakelijk verbonden is met een dagje Amsterdam. “Ze komen uit Brabant of Groningen, het hoort erbij.”

Nicolette van Dam © Instagram

Bijna negen jaar geleden nam Nicolette van Dam met haar broer Sebastiaan het eettentje Brasserie Van Dam over van hun ouders. De brasserie is een groot succes en krijgt aardige beoordelingen op TripAdvisor, waar de mensen gemiddeld een 4,0 (van de 5) geven. Ze is er dan ook ontzettend trots op.

‘Wie zit op het terras?’

Nicolette heeft het idee dat de mensen van heinde en verre komen om in haar brasserie te eten, mede omdat zij en haar man Bas Smit bekende Nederlanders zijn. “Ze komen uit Brabant of Groningen, het hoort bij een dagje Amsterdam. Ze willen het beleven. Mij kunnen ze kennen van tv, Bas en ik zijn allebei heel actief op sociale media.”

Ze is er trots op dat ze onderdeel is van het zien en gezien worden in het poenerige Amsterdam-Zuid. Ze vertelt in Het Parool: “Het is gek om over je eigen zaak te zeggen, maar mensen denken ook: wie zal er verder zitten? Johan Cruijff zat vroeger gewoon op het terras.”

‘Soort Parijs’

Brasserie Van Dam, dat eerder dit jaar compleet is afgekraakt in de podcast Mediameiden, bevindt zich in de Cornelis Schuytstraat. “Het is bijna een soort Parijs. Mondain, wat meer gepolijst dan bijvoorbeeld De Pijp. De bloemen op straat, de terrassen. Je kunt hier zitten en mensen kijken. Hoe ze gekleed zijn, wat voor spullen ze net hebben gekocht.”

Amsterdam-Zuid is door de jaren heen peperduur geworden. “De mensen die er woonden, konden het niet meer betalen en verhuisden. Dit is wat er gebeurt in een grote stad, of we het leuk vinden of niet. Ik kijk liever naar wat wél goed gaat.”

Niet iedereen fan

Overigens heeft niet iedereen zin om op het terras van Nicolette te zitten. Haar man Bas heeft namelijk niet alleen veel fans, maar ook behoorlijk wat haters. Zo kreeg hij afgelopen week nog een gemene sneer te verwerken van Telegraaf-columniste Kitty Herweijer.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Hoort een bezoekje aan de brasserie van Nicolette van Dam voor u ook bij een dagje Amsterdam?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen