Bridget Maasland en Chantal Janzen krijgen flinke tik op de vingers

Bridget Maasland en Chantal Janzen krijgen net als collega Linda de Mol een flinke tik op de vingers van een columnist van NPO Radio 1. “Vind je het gek dat jonge meiden zo onzeker zijn?”

Bridget Maasland en Chantal Janzen © RTL

Janneke de Bijl, columnist van NPO Radio 1, vindt het een verademing dat we de afgelopen weken zoveel van de Oranjevrouwen hebben gezien. Zo’n Jill Roord met een pittige mening over de bondscoach is toe te juichen, vindt ze. “In plaats van iemand die iets te veel mediatraining heeft gehad, zien we ineens een échte vrouw met gewoon een mening.”

Bridget en Chantal

Veel beter dan al die neppe vrouwen in de tv-wereld, aldus Janneke. “Door hun leukheid besef ik ineens hoe eenzijdig het vrouwbeeld is dat we normaal in de media krijgen voorgeschoteld. De Chantal Janzens, Linda de Mollen, Bridget Maaslands en consorten bij wie elk lachje en elke beweging en elk plukje haar is ingestudeerd, gestyled en voorbereid.”

Afschuwelijk dat soort types, vindt Janneke. “Vrouwen die continu glimlachen, die precies weten wat de beste kant van hun gezicht is en die denken dat ‘je nagels laten doen’ echt iets is.”

Losse pluk haar

Het is volgens Janneke fake. “Vrouwen met twee rechte balken boven hun ogen die wenkbrauwen moeten voorstellen. Vrouwen met een zonnebankbruine huid die alvast vooruitloopt op huidkanker. Vrouwen die een losse pluk haar in hun gezicht wel naar achteren doen maar nooit achter hun oren, want straks zien de mensen nog dat ze oren hebben!”

En wat vindt ze het ergst? “Het ergste van deze overbewuste vrouwen vind ik nog dat ze in interviews vaak doodleuk beweren dat ze de botox en de filters ‘puur voor zichzelf’ doen.”

Botox en fillers

Botox en fillers doe je nóóit voor jezelf, legt Janneke uit. “Alsof er ook maar iemand is die hier uit zichzelf op zou zijn gekomen als dit niet het ideaalbeeld was geweest. En vooral ook alsof het een neutrale handeling is, een individuele keuze. Dat is het niet.”

Ze vervolgt: “Door eraan mee te doen draag je bij aan het creëren van een nieuwe norm. Die norm is dat we rimpels en dunne lippen straks als onverzorgd gaan beschouwen. Vind je het gek dat jonge meiden zo onzeker zijn?”

Verademing

En daarom zijn de Oranjevrouwen zo’n verademing, vindt Janneke. “Vrouwen met bezwete gezichten, vrouwen die fronsen omdat ze gespannen zijn en zich op de wedstrijd concentreren in plaats van op hoe ze overkomen. En dan lachen ze niet, omdat er soms nou eenmaal niks te lachen valt.”

Eigenlijk moet je de ‘Chantal Janzens, Linda de Mollen, Bridget Maaslands en consorten’ gewoon rücksichtlos van de buis halen en vervangen door de Oranjevrouwen, wil Janneke zeggen. “Geef al deze vrouwen na hun voetbalcarrière alsjeblieft een eigen tv-programma.”

Fragment

De boze columniste van NPO Radio 1:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen