Matthijs van Nieuwkerk krijgt steun: ‘Kritiek op quiz niet terecht’

Matthijs van Nieuwkerk krijgt steun na de kritiek die Angela de Jong heeft geuit op zijn rol als quizmaster. Zij vindt dat hij zich inwisselbaar maakt als presentator van The Connection.

The Connection © Olivier Thijssen

Angela de Jong vraagt zich af of Matthijs van Nieuwkerk er wel goed aan doet om allerhande tv-quizjes als The Connection te presenteren, omdat hij zich daar inwisselbaar mee zou maken. Waar De Wereld Draait Door echt niet verder kon zonder Matthijs, kan The Connection door elke tv-pummel gepresenteerd worden, wil Angela zeggen.

Inwisselbaar

Die kritiek is onterecht, vindt formatontwikkelaar Kirsten-Jan van Nieuwenhuijzen. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van The Connection. “Er was natuurlijk wat kritiek op The Connection en Matthijs, onder andere door Angela de Jong, waarin zij zei: ‘Dat is eigenlijk niets voor Matthijs, want quizmasters zijn inwisselbaar.’ Daar ben ik het niet mee eens.”

Hij vervolgt in zijn podcast Content Wars: “Een goede presentator, een goede quizpresentator; dat is echt lastig. Mensen denken altijd dat het heel makkelijk is om een quiz te presenteren, maar dat is niet zo.”

Statuur

Het is volgens Kirsten-Jan helemaal niet gek dat iemand met de statuur van Matthijs zo’n quiz presenteert. “Kijk, Matthijs heeft heel veel interesses. Hij vindt het ook leuk om een muziekquiz te maken, wat hij al heel lang doet. Hij houdt van quizzen, ook gewoon van een quiz à la The Connection, dus hij vindt dat heel leuk om dat ernaast te doen.”

Het is vreemd dat sommige mensen dat niet accepteren, vindt Kirsten-Jan. “Hij maakt ook POP22. Dat doet hij heel goed allemaal, maar inderdaad: mensen zijn gewend dat Matthijs een soort talkshowachtig ding doet, maar in Engeland is het heel normaal dat grote presentatoren verschillende dingen doen.”

Losse manier

Daar moeten we in Nederland ook maar aan gewend raken, vindt Kirsten-Jan. “Wij in Nederland vinden dat wat moeilijker, maar Matthijs vindt het gewoon heel leuk om te doen en ik vind dat hij het heel goed doet ook. Lekker op zijn losse manier. Hij snapt ook hoe het werkt. Het lijkt een stuk makkelijker dan het is om een quiz te presenteren.”

Wat hij dé flopquiz van dit moment vindt? De Sander Lantinga-show Vier Is Te Veel op SBS 6. “Dat gaat hem niet worden. Dat weet ik nu al. Dat format is te zwak.”

Content Wars

De podcast Content Wars over tv-quizzen:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen