Fidan Ekiz haalt uit naar Sophie Hermans: ‘Huil eens wat minder!’

Fidan Ekiz heeft gisteren in haar talkshow Op1 een flinke sneer uitgedeeld aan Sophie Hermans. Ze vindt dat de VVD-fractievoorzitter eens ‘wat minder moet huilen’ en wat meer moet besturen.

Sophie Hermans en Fidan Ekiz © NPO

De speech van Sophie Hermans op het VVD-congres afgelopen weekend heeft de tongen behoorlijk losgemaakt. Ze probeerde daar af te rekenen met critici die haar verwijten dat ze alleen maar fractievoorzitter is geworden omdat haar vader een partijprominent is en omdat ze jarenlang de persoonlijk assistent was van premier Mark Rutte.

Huilende Sophie

Sophie kreeg na de volgende woorden een ongelooflijk lang applaus: “Er zijn mensen die denken dat ik hier sta omdat ik de dochter ben van Loek Hermans. Er zijn mensen die denken dat ik hier sta omdat ik de politiek assistent was van Mark Rutte. Maar ik sta hier omdat ik mezelf ben, ik ben Sophie Hermans.”

Politiek opponent Geert Wilders wist toen meteen waarmee hij Sophie kan raken. Hij noemde haar woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer ‘de tassendrager van de heer Rutte’, waarna de politica een beetje moest huilen. Daarmee heeft ze zich volgens critici bijzonder kwetsbaar gemaakt.

Fidan haalt uit

Fidan Ekiz deelt nu een flinke sneer uit aan Sophie. Ze sprak gisteren in haar talkshow Op1, waar Sophie overigens niet aan tafel zat, over de vluchtelingenproblematiek. Er is volgens haar sprake van een ‘onmenselijke situatie’ in het asielzoekerscentrum in Ter Apel, waar niet genoeg slaapplekken zijn.

De presentatrice, refererend aan de huilende Sophie: “Je kan er met je hoofd niet bij. Schandalig, ja. Je zou denken dat fractieleiders misschien wat minder moeten huilen omdat ze zich gekwetst voelen en het land besturen. Maar goed, dat vind ik.”

Tenten weg

Fidan vraagt zich overigens af of het Rode Kruis er wel goed aan doet om de tenten af te breken die de organisatie had neergezet in Ter Apel. “Er is een reden dat die tenten daar zijn neergezet. De afgelopen dagen horen we al dat vluchtelingen op stoelen moeten slapen, buiten moeten slapen.”

Ze vraagt aan Rode Kruis-hoofd Heleen van den Berg: “Nu vraag ik me af: ik snap dat jullie zien – en dat zien wij ook allemaal – dat de situatie onhoudbaar is geworden, maar waarom zou je dan die tenten weghalen?”

‘Dan hebben ze niets!’

Heleen wijst op de kou en de onveiligheid. “Wij hebben altijd gezegd dat die tenten een kortetermijnoplossing zijn. Wij vinden dat asielzoekers in Nederland menswaardig moeten worden opgevangen en we zien dat dat op dit moment niet haalbaar is. De situatie is ook onveilig, er worden spullen uit tenten gestolen en mensen voelen zich onveilig.”

Fidan: “Dan hebben ze dus niets meer.”

Heleen: “Dit is ook niks. Het is koud, ze liggen met elkaar in een tent. Dit is niet een houdbare situatie. Op een moment dat wij die tenten laten staan, werken we ook niet mee aan een langetermijnoplossing.”

Fragment

Het fragment van de emotionele Sophie Hermans:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u Sophie Hermans sterk als fractievoorzitter van de VVD?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Daphne Deckers als presentatrice van RTL Boulevard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen