John van den Heuvel en Özcan Akyol slachten TOTO af om VI-boycot

John van den Heuvel en Özcan Akyol vinden het lachwekkend dat TOTO er deze week als de kippen bij was om te stoppen als hoofdsponsor van Vandaag Inside. “Ze zijn buitengewoon hypocriet.”

John van den Heuvel, Johan Derksen en Özcan Akyol © RTL, SBS

Johan Derksen is deze week in nog geen 48 uur tijd volledig gecanceld: hij verloor zijn theatertour, moest na twintig jaar zijn radioshow bij RTV Rijnmond opleveren en zag zich vanwege gebrek aan steun van de Talpa-directie genoodzaakt om te stoppen met Vandaag Inside. Dat programma was in die twee etmalen ook al hoofdsponsor TOTO kwijtgeraakt.

Slavenhandel

Ongelooflijk, vindt Özcan Akyol. Hij wijst erop dat TOTO nog steeds geen standpunt heeft ingenomen over de heftige mensenrechtenschendingen in Qatar.

Hij zegt bij Jinek: “TOTO, hè? Dat is een bedrijf dat mensen aanmoedigt om te gaan gokken en dat straks met het WK in Qatar weer volop gaat zeggen: ‘Jongens, meedoen!’ We hebben het over slavenhandel, mensenhandel, etcetera. Hoe kun je nu als TOTO zijnde anderen moreel de maat gaan nemen als je zelf daar verantwoordelijk voor bent?”

Moraalridder

John van den Heuvel vindt het verbazingwekkend, zegt hij in RTL Boulevard. “Ik vind het buitengewoon hypocriet. Juist een partij die verdient aan het gokgedrag en de gokverslaving van mensen, die gaat dan plotseling de moraalridder uithangen. En dan zich terugtrekken op zo’n manier… Dat vind ik zwak.”

Het is volgens hem ‘buiten iedere proportie’. “Je kunt je afvragen of het allemaal nog wel proportioneel is. (…) Als wij hier aan de desk onze mening verkondigen, moeten we dan in ons achterhoofd gaan houden dat misschien sponsors of adverteerders zich terugtrekken? Dat zijn twee gescheiden trajecten. Het is nu allemaal zo politiek correct.”

‘Hou toch op!’

Harry Vermeegen deelt in zijn online videocolumn een soortgelijke sneer uit. “Wat denk je van die TOTO? Die TOTO! Die doen niks anders dan mensen verslaafd maken aan gokken! Nee, dat is in orde. Dat is allemaal volkomen goed. En dan ineens: ‘Nee, wij willen hier niks mee te maken hebben!’ Daar word je toch niet goed van?”

Hij besluit: “Jongens, hou nou toch in godsnaam op met je ‘kijk mij eens deugen en kijk mij eens in orde zijn’. Ik word daar heel, heel treurig van.”

Koning TOTO

Johan als Koning TOTO:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen