Johan Derksen transfervrij: ‘Maakt hij de overstap naar Prime Video?’

Johan Derksen en de andere twee mannen van VI zitten transfervrij op de bank nu Talpa hun contract heeft verscheurd. Maken ze de overstap naar een streamingdienst als Prime Video?

Johan Derksen © SBS 6

Ze zijn momenteel de grootste publiekstrekkers van Nederland zónder een eigen programma: de mannen van VI. Het is evident dat een streamingdienst zich in één klap op de kaart kan zetten door Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee in huis te halen voor een dagelijks programma. Een regelrechte bedreiging voor RTL’s Videoland.

Johan naar Amazon?

Naast Netflix en Videoland strijden in ons land ook nog heel wat streamingkleintjes om de gunst van de kijker, van Viaplay tot Prime Video en van Disney+ tot HBO Max. Ze zouden in potentie honderdduizenden abonnees kunnen winnen door de mannen van VI in huis te halen, want iets vergelijkbaars is er niet in het Nederlandse medialandschap.

Formatontwikkelaar Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen, die zijn carrière begon als een van de eerste vier creatives van John de Mol, acht een VI-transfer naar Prime Video niet ondenkbaar. Hij wijst er in zijn podcast Content Wars op dat de oudere mannen van Top Gear in 2015 óók een doorstart maakten bij Prime toen ze door de BBC gecanceld werden.

‘Zou zomaar kunnen’

Kirsten Jan is benieuwd of dit ervan gaat komen. “Op het moment dat jij 700 of 800 duizend kijkers hebt… Veel streamers tekenen daarvoor, hoor. Het zou helemaal geen raar voorstel zijn. Veel van die streamers richten zich natuurlijk op een jongere doelgroep. De doelgroep van VI was relatief oud, maar er keken ook wel jongeren naar.”

Hij vervolgt: “Het zou best kunnen dat zij zo’n aanbieding zouden krijgen van een streamer. Dat zou zomaar eens kunnen. Ik heb niets gehoord daarover, maar het zou me niet verbazen.”

Veel meer geld

Het is geen geheim dat de mannen van VI bij Talpa ongelooflijk goed betaald werden. Dat zou bij een streamingdienst misschien wel nóg meer kunnen worden, aldus Kirsten Jan. “De grap is natuurlijk dat de drie mannen van Top Gear, die ook wat ouder zijn, extreem populair waren bij de BBC, maar Amazon bood ze nog veel meer geld.”

Treden de mannen van VI in de voetsporen van de mannen van Top Gear? “Het zou zomaar eens kunnen. Dit zijn ook drie oudere heren, die wel iets andere tv maken, maar ik weet het niet. Misschien biedt Amazon ze iets aan. Het zou wel nieuws zijn.”

Zwak van Talpa

Het is in elk geval heel dom van Talpa dat ze VI zo makkelijk hebben laten gaan, vindt Kirsten Jan. “Ik vind het zwak van Talpa dat ze niet achter hem zijn gaan staan en hebben gezegd: ‘Kom op, we gaan gewoon door. Dit is wat iedereen verwacht van jouw programma en dit is ook wat het programma zo succesvol maakt.’”

De tv wordt volgens hem onmetelijk saai nu RTL en Talpa steeds banger zijn voor sponsors die zich tegenwoordig onder druk van de Twitter-opinie als ‘heilige boontjes’ gedragen. Streamingdiensten zijn daar wat minder afhankelijk van. “Ik heb het idee dat streamers wel durven om wat verder te gaan in hun programmering.”

Fragment

Een fragment uit de podcast Content Wars:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat een streamingdienst zich in één klap op de kaart kan zetten door VI in huis te halen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen